Därför ska du investera i konst

0

Funderar du på att investera i konst? Det finansiella intresset för konstmarknaden har ökat explosionsartat de senare åren, trots finanskrisen. Trenden märks speciellt i växande ekonomier som Indien, Kina och Ryssland. Varför inte passa på och köpa dig ett par objekt innan trenden stegrat ytterligare? Det kan löna sig i längden.

Utvecklingen på marknaden

Konstens värde ökarThe Mei Moses Fine Art Index är ett jämförelseindex som följer den konstanta utvecklingen på konstmarknaden. Den har ofta liknats med börsindexet S&P-500. Jianping Mei och Michael Moses är de två ekonomiprofessorerna som skapat indexet. Mei Moses index är baserat på priserna för konstverk som sålts åtminstone två gånger på auktionshus som Christies och Sothebys. I dagsläget har man registrerat säljuppgifterna för runt 20 000 konstverk i databasen. Skaparna hade aldrig kunnat drömma att indexet skulle fått ett så stort genomslag som det gjort och har under åren fortsatt att utveckla transparensen kring databasen.

För ett decennium sedan såg inte många investerare konst som en tillgång på samma sätt som aktier och andra investeringsformer. Detta har nu förändrats i samband med ökat intresse hos en växande medelklass i länder som Kina. Dessutom har det börjat dyka upp fonder på marknaden som fokuserar på konst, och om man ska tro Mei Moses kommer konstinvesteringar att ta allt större plats på finansmarknaden inom den närmsta framtiden.

Marknaden svår att värdera – men expanderar

Med den begränsade transparensen som präglar denna marknad har det inte varit enkelt att värdera den internationella konsthandeln. En uppskattning från organisationen European Fine Art Foundation låg på runt 60 miljarder dollar 2011.

Många i den kinesiska medelklassen är till exempel speciellt intresserade av att köpa tillbaka kinesisk konst som hamnat i utlandet, och därmed har priserna för kinesiska oljemålningar ökat väldigt mycket på kort tid. Även om den globala konstmarknaden har påverkats av finanskrisen precis som andra marknader så tycks Mei tro på en vändpunkt inom en snar framtid.

Vad ska du tänka på när du köper?

Att tänka på vid köp av konstNär det kommer till att köpa ny konst, oavsett om det är hos ett auktionshus som Bukowskis eller i ett mindre galleri så finns det några saker att ha i åtanke. När du väl hittat ett verk som du verkligen är intresserad av, börja med att ta reda på vem konstnären är. Galleristen borde kunna berätta mer ingående om konstnärens teknik, medium, var denne person arbetar och ålder. Ålder är speciellt viktigt då det hjälper dig att precisera artisten som någon som befinner sig antingen i början av sin karriär, eller har en mer etablerad bakgrund. Det är även viktigt att tänka på konstverket ur ett långt perspektiv. Kan du tänka dig att se på detta konstverk varje dag under en längre period, eller vill du sälja den redan om ett par år? Om du köpt ett konstverk i rent investeringssyfte och inte tycker att det passar in i ditt hem bör du se till att skaffa dig ett säkert bankfack för förvaring av objektet. Tänk på saker som paketering och även temperatur och ljussättning i utrymmet, många tavlor är känsliga för den sortens yttre påverkan.

När det gäller vilket medium som använts så kan detta vara en viktig faktor för konstverkets värdering i framtiden. Många gånger kan ett verk tillhöra flera kategorier av konstverk på grund av de olika material som använts. Det här kommer hjälpa dig att både få en djupare förståelse för verket och dess uppkomst. Konst handlar inte bara om det som tilltalar ögat, utan om ett bestående moment som förmodligen kommer att finnas i ditt hem under en väldigt lång tid. Att ta reda på så mycket information som möjligt innan köpet går igenom kommer gynna dig som konstköpare i längden.

av Lyxweekend redaktionen den 27 februari, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.