Fästingar! Så farlig är fästingen och så undviker du den

0

10.000 svenskar insjuknar i borrelia efter fästingbett varje år. Så här undviker du att bli en av dem.

Vad är en fästing?

Fästingen är ett leddjur, det vill säga nära släkt med kvalster och spindlar, men den är inte en insekt. Under sitt kanske treåriga liv växer den från en tiondels millimeter upp till tre-fyra millimeter som vuxen. För att kunna växa från larv, till nymf och slutligen till vuxen fästing, behöver den lilla gynnaren blod, vilket den suger i sig från möss och sorkar, men ibland även större djur som människor och våra hundar. Den vanligaste svenska fästingen (Ixodes Ricinus) har inga ögon, utan går helt på känsel och doft för att hitta sina offer.

Så angriper fästingen dig!

Fästingar sitter i spetsen av grässtrån, där de väntar på byte. När de känner av ett varmblodigt djur som strosar förbi, hakar de sig fast med frambenen och letar sedan reda på ett skyddat ställe på värdens kropp, där huden är tunn. Under ett par dagar suger de sedan i sig blod och växer till många gånger sin ursprungliga storlek, varpå de släpper och fortsätter sina liv på egen hand. Detta upprepas ytterligare två gånger innan fästingen är fullvuxen och kan para sig.

VARFÖR ÄR FÄSTINGAR SÅ FARLIGA?

Fästingar suger blod från minst tre värdar under sina liv. Därför kan de överföra sjukdomar från en värd till en annan, i Sverige främst borrelia, men även TBE. Upp till en tredjedel av fästingarna bär på borrelia, men risken att smittas av ett bett är ändå mindre än 1%. Borreliainfektionen visar sig i 50-75% av fallen som en rodnad kring bettet som växer till en handflatas storlek efter 2-30 Fästing på gräsdagar, men alla drabbade får influensaliknande symptom. Var tionde borreliainfekterad drabbas även av nervskador som inom ett par månader resulterar i huvudvärk, illamående och feber. De flesta råkar även ut för ledinflammation, och får en eller flera uppsvullna leder, t ex ett knä. Det är viktigt att söka behandling, eftersom borrelia kan ge kronisk klåda, trötthet, ledbesvär och njurskador om det inte behandlas.

Vilka drabbas av fästingöverförda sjukdomar?

Fästingöverförda sjukdomar kan drabba vem som helst som promenerar i skog och mark, även om risken är relativt liten om du ändå får en fästing på dig. Kvinnor löper dock större risk att få sjukdomar från fästingar än män, eftersom deras immunförsvar i allmänhet är mindre effektivt mot borrelia. TBE kan drabba alla, och särskilt känsliga personer kan även råka ut för en allergisk reaktion mot fästingens saliv (som den sprutar in för att bedöva sårområdet), vilket i extremfall kan leda till permanenta besvär och i ytterst sällsynta fall till förlamningar.

Hur kan du skydda dig mot fästingar?

Det bästa sättet att skydda sig mot fästingbett är förstås att inte gå i högt till medelhögt gräs, men det är ju inte särskilt realistiskt. Stövlar, långbyxor och långärmad tröja kan erbjuda ett visst skydd. Mörka kläder har dessutom i test visat sig dra till sig mindre fästingar, men skulle de ändå klänga sig fast så är de å andra sidan mycket lättare att se på ljusare tyg. Om du får en fästing bör du ta bort den inom det första dygnet för att minimera risken för infektion, så det är viktigt att kolla skrymslen och veck efter skogspromenaden. Till slut ska du givetvis söka vård så fort du uppvisar minsta symptom på borrelia (röda hudirritationer större än 5cm kring bettet, ledvärk eller förlamningar) – en snabbt insatt antibiotikabehandling som varar i tio dagar är effektiv i nästan alla sjukdomsfall.

Se till att andra kan läsa om Fästingar genom att dela till dina vänner!

av Lyxweekend redaktionen den 28 maj, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.