Intervju: Kayo Shekoni got the power

0

Nu lanserar vi ett nytt koncept! I år kommer Anna Moore att bjuda med sig intressanta personer till några av Sveriges bästa SPA- och konferensanläggningar. Under en heldag diskuteras möten, vardagen och livet generellt i en exklusiv intervju för Lyxweekend.nu Första tillfället var med Kayo Shekoni på härliga Blue Hotel SPA på Lidingö. Anna har över 20 års erfarenhet från musikindustrin och jobbar nu bl.a. som artistcoach i eget företag.

Kayo Shekoni- got the power!

kayo shekoniKayo är en stark personlighet inom nöjesbranschen. Hon har i 30 år varit aktuell som sångerska, skådespelerska och programledare. Kayo är kanske mest känd för svenska folket som medlem i Afro-Dite då det medverkat i Melodifestivalen flertalet gånger och dessutom vann år 2002.

Hon har även varit programledare för bl.a. Fångarna på Fortet och TV4’s Förkväll. När Kayo inte är på turné eller medverkar i någon teateruppsättning så arbetar hon även som hud- och spaterapeut.

Jag, Anna Moore arbetar som PR och Artistcoach och beundrar Kayo professionellt men också som kvinna. Hur kan hon utstråla sådan härlig kraft och energi? Jag fick möjlighet att intervjua henne för att få svar och tips på hur hon gör.

Fredagen den 13 mars flyr vi innerstadens jäkt och beger oss till Lidingö och besöker ett nyöppnat spa hotell då jag vet att Kayo älskar Spa. Vi börjar intervjun med tre djupa andetag.

Man får energi av att ge energi

Hur kommer det sig att du utstrålar sådan kraft och energi? Vad är hemligheten?

”Jag är född med mycket energi, men jag känner mig ju inte alltid fylld av energi. Genom åren har jag dock lärt mig tricken att fylla på den.”

Kayo berättar att när hon befinner sig på scen så känner hon sig fri och framför allt glad, det har alltid varit hennes rätta element och drivkraft men innan hon skall möta sin publik så kan hon känna sig så trött att hon nästan somnar. Det är ett sätt för henne att samla ihop sig och skapa fokus. När hon sedan sätter igång blir hon pigg från energin hon får av publiken. Hon är övertygad om att man får dubbelt så mycket energi tillbaka som man ger.

Disco Dans med Kayo

Om man känner sig låg och behöver höja sin energi så är det bästa sättet att röra på kroppen. Människan mår bäst av att röra på sig men många behöver ta sig igenom sitt inre motstånd.

Vad har du för tips att höja energin?

”Det är viktigt att ta ner prestationen. För vissa kan ett första steg vara att sätta på sig skorna och ta sig ut ur huset om det så bara är för att gå runt kvarteret i 5 min.  Sen är det viktigt att ha kul. En sak jag älskar är att dansa, så jag startade och utvecklade ”Discodans med Kayo”. Det är öppet för alla. Folk blir glada att röra sig till musik, kravlöst. Att känna att kroppen får släppa loss. Att våga ta steget att våga vara larvig det ger energi”

Börjar dagen med att lyssna inåt

I dagens samhälle med det stora informationsflöde som råder går allting fortare det blir därmed svårare att lyssna inåt. Det är många människor som går in i väggen. Det är svårt att hinna ta pauser och många tappar bort sig själv och sina behov. Det kan till och med vara svårt att hinna andas.

Hur hanterar du detta Kayo?

”Nåt jag gör är att jag tex medvetet inte läser morgontidningen direkt på morgonen längre , det skulle vara kultur-delen i sådant fall. Jag väljer att starta dagen med goda nyheter istället för tvärtom. Jag har även börjat fråga mig själv. Hur mår jag idag?  Hur kan jag vara snäll mot mig just idag?

Konstrasten hudteraput och artist

Hur är det att kombinera arbetet som artist och hudterapeut?

”En del av mig tycker om att ta hand om människor. Genom mitt arbete som hudteraput får jag möjlighet att just göra detta. Att kunna möta människor på nära håll för att sedan dagen efter stå på en scen och uppträda för 10 000 personer, det är en kul kontrast som passar mig utmärkt”

BUS – Brun utan sol

Bakom glädjen och skrattet finns ett allvar hos Kayo och jag frågar henne om hon kan berätta lite om mer detta.

”Som svart kvinna uppvuxen i Sverige så bär jag på en speciell historia som jag vill dela med mig av. Jag tror det flesta kommer till en punkt i livet när man känner att man vill dela med sig av sina erfarenheter till nästa generation. Jag vill kunna hjälpa till att påverka och sprida kunskap, eliminera rädsla, och detta har jag möjlighet att göra via mitt yrke.  2010 hörde Fransesca Quartey (f.d. medlem av Hot’n Tot’ med bla Vivian Cardinal) av sig till oss i Afro-Dite om att skapa en show. Den skulle handla om allt från barnlöshet, övergångsåldern till rasism.

Tillsammans kände vi ett behov av lämna över vår kunskap till nästa generation. Riksteatern var med på tåget och tillsammans började vi skriva manus. Vi sökte bakåt och intervjuade våra föräldrar om hur det var i Sverige när vi växte upp och vilka utmaningar de ställdes inför då. Dessa historier kom att bli livsförändrande för oss. Showens namn blev B.U.S – Brun utan sol och blev en fartfylld show med livemusik, personliga betraktelser och anekdoter som lockade till både skratt och gråt. Vi tog i showen upp ämnen som att känna sig hemma och främmande i Sverige på samma gång, om pappor i sportbilar och kämpande mammor, gemenskap, förebilder, kulturkrockar och om hur en rakpermanent kunde förändra livet.

Kayo får huvudroll                       

”Nu har jag fått möjligheten att fortsätta på denna bana. Till våren 2016 kommer jag att spela huvudrollen i en pjäs på Riksteatern som heter ”A Raisnin in the Sun. Den är skriven av en afro amerikanska kvinna Lorraine Hansberry och debuterade på Broadway 1959. Den handlar om fördomar, rasism, rädslor och att inte våga följa sin dröm och inte se sig själv.

Det känns fantastiskt att jag fick möjlighet att göra B.U.S och att nu får vara del av A Raisning In the sun.  Många kan nog uppfatta oss som arbetar i nöjes och underhållningsbranschen som att allt kommer till en som på en räkmacka men så är det inte. Det ligger mycket jobb bakom.”

Afro-dite

Med detta i åtanke är det extra roligt att Afro-Dite faktiskt vann Melodifestivalen år 2002 med låten ”Never let it go”. Det var första gången som Melodifestivalen gjordes i nytt format med deltävlingar. Att sedan tre svarta tjejer gick och vann med en disco låt var en skräll. 2012 tog Afrodite en paus men nu har de börjat längta efter varandra rent musikaliskt och smider lite försiktiga planer.

Kayo hoppas på att få fortsätta kunna dela med sig av sina erfarenheter och göra skillnad. För att ha energin till det är det viktigt att ta hand om sig själv och sin energi så man har kraft att hjälpa andra.

Kayos tips:

1. Ta en titt i din kalender, se hur mycket av det du har planerat är sådant du njuter av, troligen alldeles för lite. Gör så att du medvetet planerar in en sak i veckan som bara är för dig. Det är en bra början. Just Do It.

2. Se till att få tystnaden, gå i naturen, sitt på en brygga.

3. Ta in på spa med tjej kompisar/partner.

4. Själv älskar jag att ta in på ett spa där man bara får vara.

5. Jag får min energi av att träffa mina vänner så det vill jag också ha med på listan.

6. Unna dig att titta på din inre och yttre skönhet i dig själv. Ge dig själv beröm!

7. Slutligen hitta din egen signaturmelodi för varje dag!

Vilken signaturmelodi har du för idag frågar jag Kayo som en sista fråga;

”I got the power” svarar Kayo med ett leende.

Anna Moore

Skriven av Anna Moore 17 mars 2015
Instagram: annacoachmoore
Facebook
Podcast Artistcoacherna

av Lyxweekend redaktionen den 24 mars, 2015

Om skribenten

Comments are closed.