Att lära känna sig själv är oerhört viktigt för att du ska må så bra som möjligt. Detta gäller både i relation till andra, och i relation till dig själv.
Vi har alla vissa saker som vi är medvetna om att vi tycker om, ogillar, som stressar oss, som gör oss arga, som gör oss glada och så vidare. Vi är dock inte alltid så bra på att hålla dessa saker fräscha i minnet, vilket innebär att vi ofta utsätter oss för sådant som inte är bra för oss vid upprepade tillfällen. Vi är alla olika, och det är bra att vi är olika. Olika skapar dynamik, och istället för att kämpa för att vara som ”alla andra” ska vi vara stolta över de personligheter med både styrkor och briser som faktiskt är vi.
Olika tillvägagångssätt
För att kunna lära känna sig själv krävs det att man orkar ha fokus och att man oförskräckt klarar av att möta de sidor av sig själv som man inte tycker om. Först efter att man kommit till en punkt där man är tillfreds med sina sämre sidor kan man börja arbeta med att göra dessa sidor mindre dåliga. När man börjar arbeta med sig själv är det bra att ha kontakt med en terapeut eller psykolog. Många väljer att gå i terapi relativt sällan och sköta resten på egen hand, medan andra väljer att ha kontakt med en terapeut oftare. Här handlar det om att välja det som passar en själv bäst, men någon form av specialisthjälp är bra att ha som bollplank.
Det handlar inte om att lyssna till vad andra anser gällande ditt beteende. Om någon exempelvis ogillar att du vågar säga ifrån, eller att du har starka åsikter är det deras problem, inte ditt.
Att vara uppmärksam
Det första steget kan vara att börja uppmärksamma olika situationer där man känner att man beter sig/känner sig på ett sätt som inte känns eftersträvansvärt för en själv. Det handlar inte om att lyssna till vad andra anser gällande ditt beteende. Om någon exempelvis ogillar att du vågar säga ifrån, eller att du har starka åsikter är det deras problem, inte ditt. Du ska alltså inte grunda det fundament du vill bygga för att du ska må bättre med dig själv på andras åsikter om dig. Det du istället ska uppmärksamamma är hur du mår i vissa situationer. Man kan ofta relativt snabbt börja se ett mönster, vilket underlättar när man ska göra det bättre. Sådant som du tidigare kanske upplevt som isolerade fenomen kan snabbt börja visa sig vara förbundna med varandra, vilket gör att du kan stoppa dessa i olika ”fack” som du sedan lättare kan arbeta med.
När du börjat se hur saker och ting hänger ihop kan du smidigt applicera detta på hur du fungerar med andra, vilket gör att du kan fungera bättre än tidigare i sociala sammanhang.