Varva ner i tid

0

Känner du också att det får vara nog snart? Världen och allt i den tycks snurra allt fortare, både kommunikationsmässigt och socialt, men även jobbmässigt.

I och med att all kommunikation idag sker med intervall som rör sig inom några sekunder, förväntas vi ju onekligen vara kontaktara inom just några sekunder också. Oavsett vad vi gör, och var vi är. Det vore att ljuga, att inte påstå att detta ibland kan bli för mycket. Den moderna tekniken med smartphones har fört med sig väldigt mycket gott, och det finns oerhört mycket funktioner idag som underlättar vår vardag på ett eller annat sätt, tack vare diverse appar och program.

Tekniken och vardagen

Men ibland liksom känns det som att någonting har glömts bort. Känner du igen den känslan? Att vi liksom har glömt bort något väldigt grundläggande, och totalt oberoende av allt vad teknik heter och innebär?

Just det. Vi har glömt bort hur man kopplar av. För många är det faktiskt just så enkelt. Vi tror att vi kopplar av, när vi egentligen bara kopplar upp oss på en annan enhet. En avkoppling är egentligen bara ett byte av enhet, ett byte av variant på uppkoppling.

Men sanningen är att det finns faktiskt sätt att hitta tillbaka till det där grundläggande sättet att må bra på. Och det behöver faktiskt inte alls vara så svårt som man kan tro! Det kan till och med gå betydligt fortare och smidigare än vad du först tror.

Varför läsa en bok?

Läs en bok!

De flesta reagerar på denna typ av uppmaning med tankar i stil med de här:

”Jaa, det var länge sen! Jag minns att jag läste jättemycket förut, men jag har liksom inte tagit mig tid till det på sistone. Borde börja göra det igen. Ta mig tid.”

Sedan, så sitter man väl där i soffan och känner sig radikal, lägger ner smartphonen och istället tar upp sin bok. Triumferande börjar man läsa. ” Det här var väl inte så svårt, tänker man kanske. Så himla duktig jag är nu!” Så går det 5 minuter, kanske 10. Sedan börjar det klia i fingrarna. En slags rastlöshet infinner sig. Av någon omotiverad anledning – ja just nu är den faktiskt omotiverad – är du väldigt väldigt sugen på att kolla på din telefon. ”Tänk om det har hänt nåt…?”

Avkoppling i vardagen – att vänja sig

Detta är ett scenario som de allra flesta kan känna igen. Det är så här för de allra flesta, helt enkelt för att vi idag är så pass vana vid att ha mobilen som vårt största fritidsintresse, eller sätt att koppla av på. VI är därför vana vid att få underhållning till oss i en viss takt, och på ett visst sätt. Vi har blivit bortskämda!

Det bästa med detta, är att det faktiskt inte är omöjligt att vänja tillbaka sig. Att läsa är en fantastisk typ av underhållning, men den kommer inte gratis till dig, på det sättet som din smartphone levererar. Att läsa en bok kräver odelad koncentration, och när du väl uppbådat den: då kommer belöningen. Efter 20 minuters koncentration kan du sluta anstränga dig, för då är du där. Då är du fast i historien. Och det kan jag lova: är en av de allra högsta formerna av vardagslyx som finns!

Ps: Böcker är dessutom lika mobila som telefoner. Vi lovar. Ds.

av Lyxweekend redaktionen den 25 juni, 2017

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.