10 smarta sätt att rädda kläder du trodde var förstörda

0

En klänning som är bortom all räddning efter en lite för vild utekväll med tjejerna, vita sommarkavajen med sminkränder på, eller barnens gräsfläckiga kläder som aldrig lär bli sig själva igen – här är räddningen! Och det bästa? Du har det mesta hemma i köksskåpen.

1. Rödvin
Klassikernas klassiker när det gäller fläckar. Det lika klassiska sättet att få bort en rödvinsfläck är att hälla salt på den och därefter tvätta plagget som vanligt. Har bordsgrannen vitt vin nära till hands kan du använda det mindre välkända knepet att hälla ut innehållet i dennes glas på din fläck. Tvätta som vanligt efteråt. Och fyll på din bordsgrannes glas igen.

2. Kaffe
Är fläcken färsk så sug upp så mycket av vätskan du kan genom att strö salt på den, lägg sedan plagget i kallt vatten. Är det en gammal fläck så lägg den direkt i kokande vatten. Har du bakpulver hemma kan du även mixa det med vatten och lägga blandningen på fläcken och låta verka ungefär trettio minuter innan du torkar av med en fuktig trasa.

3. Bär (ja, till och med blåbär!)
Dutta vitvinsvinäger direkt på fläcken och lägg sedan plagget i kokande vatten (om det tål det). Är det en gammal fläck kan du låta plagget ligga i filmjölk eller yoghurt över natten.

4. Fett
Dränk fläcken i diskmedel eller såpa, låt verka en stund och tvätta det sedan i maskin som vanligt. Alternativt använd galltvål, det är en riktigt klädräddare att ha hemma.

5. Stearin
Lägg ett par lager hushållspapper mellan ett varmt strykjärn och fläcken och stryk. Alternativt lägg plagget i frysen en stund, då går stearinet att bryta bort. Efterbehandla sedan på samma sätt som med fettfläckar.

6. Gräs
Blanda lika delar vinäger och diskmedel (cirka en matsked är lagom), gnugga på fläcken och låt verka cirka trettio minuter. Skölj sedan med varmt vatten.Barn springer i vattenpöl

7. Läppstift
Läppstift har, liksom mycket annat i sminkväg, en oljig bas och kan därför verka svårt att få bort, men det finns knep för att rädda alla de kläder som råkar ut för dessa fläckar. Spraya hårspray på fläcken, låt verka minst femton minuter och torka sedan rent med en fuktig trasa. Är fläcken inte helt borta, upprepa och handtvätta sedan plagget med diskmedel.

8. Svett
De där gula fläckarna som kan göra ett älskat plagg helt oanvändbart kan räddas genom en blandning av vatten och diskmedel. Gnugga – et voilá!

9. Nagellack
Dränk en bomullstuss i oljefri aceton eller nagellacksremover, badda sedan försiktigt insidan av tyget för att inte gnugga in nagellacket ännu mer. Tvätta sedan som vanligt.

10. Blod
Skölj i kallt vatten, då koagulerar inte blodet och är lättare att få bort. Blanda gärna vattnet med salt, gnugga och tvätta sedan i maskin.
Ha tålamod med alla fläckar, vissa sitter som berget, men låt det i så fall ligga i blöt ett tag och låt dina hemmafixarmedel få tid att verka. Bättre sent än aldrig-regeln gäller även kläder.

av Lyxweekend redaktionen den 11 maj, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.