Balansera ditt liv med mindfulness

0

I våra moderna liv kan det vara svårt att finna en balans mellan karriär, familjeliv, träning och sociala aktiviteter. Ibland kan det kännas som att livet bara flyter förbi utan att vi ens hinner stanna upp och njuta av allt det goda. I dessa tider då särskilt kvinnor, har mer åtaganden än någonsin tidigare så har mindfulness, medveten närvaro, blivit allt populärare. Mindfulness innebär tid för dig själv, en lyxig stund som du unnar dig i vardagens stress och måsten.

Lägg märke till detaljerna

Ett lugnt inre med mindfulnessMindfulness innebär att du är fullt närvarande i nuet, och ägnar din uppmärksamhet gentemot de små detaljerna som dina sinnen förnimmer omkring dig i denna stund. Hur många gånger har inte du ertappat dig själv med att vara helt frånvarande under ett samtal eller ett viktigt möte? Det kan även hända på den efterlängtande semesterresan. Istället för att luta oss tillbaka i solstolen och koppla av fullt ut så tänker vi på jobbet. Vi tappar helt enkelt fokus på nuet och oroar oss oftast över sådant som vi inte kan göra något åt just då. Med hjälp av mindfulness kan du lära dig att sakta ner takten och få en ökad livskvalitet.

Några av fördelarna är att du stressar mindre, inte fastnar i det förflutna eller i framtiden och enklare kan fatta rätt beslut direkt.

Försök att vika undan åtminstone en liten stund varje dag. Det behöver inte ta mer än fem minuter och ger garanterat resultat i längden

När du genom dina sinnen riktar uppmärksamheten mot din omedelbara omgivning är du helt närvarande i det enda som för ögonblicket existerar i ditt liv.

Fokusera på dina andetag

Det finns flera olika sätt att träna mindfulness på. Du kan meditera genom att sitta helt stilla eller ligga ner och fokusera på din andning. Den vanligaste formen av mindfulness hittar du hos yoga och kampsporter som tai chi, där mycket fokus ligger på meditation och medveten närvaro när man rör sig.

För att verkligen komma igång finns det också kurser du kan ta i mindfulness. Du får då en mer grundlig introduktion till ämnet med hjälp av en utbildad lärare. En instruktör kan ge dig den individuella handledning som du behöver under dina nybörjarövningar och tar hänsyn till dina unika förutsättningar.

Det som gör just mindfulness så lättillgängligt är att dessa övningar enkelt går att integrera i din vardag. När du till exempel dricker ett fint vin framför brasan på kvällen, diskar, tar en varm dusch eller är ute och promenerar. Du fokuserar då på att helt gå upp i den aktuella handlingen och förnimma stundens alla dofter smaker och känslor. Övningen går inte ut på att utvärdera din En positiv livsstil med minfulnessomgivning eller det du gör, utan du tar det bara som det är helt enkelt.
Det kan som sagt bli svårt att prioritera in dessa övningar när du är mitt uppe i olika plikter och projekt. Men försök att vika undan åtminstone en liten stund varje dag. Det behöver inte ta mer än fem minuter och ger garanterat resultat i längden.

Behandlingar med mindfulness-tänk

Både spaverksamheter och sjukvård har tagit fasta på mindfulness i sina behandlingar idag. Det finns gott om exklusiva retreat både i Sverige och i varmare länder som riktar in sina behandlingar på vila och återhämtning både till kropp och själ. Du kan då kombinera härlig massage med anpassad yoga och meditation.

I Sverige har en yogainstruktör och en friskvårdsterapeut startat Ecolyx som arrangerar gruppresor inom mindfulness och yoga till Turkiet och andra handplockade destinationer. Fokus ligger enligt Ecospheres VD på personlig utveckling och stresshantering i en vacker natur. Professionella och legitimerade kursledare garanterar en hög kvalitet på resorna, som också innebär härliga vandringar och båtturer.

av Lyxweekend redaktionen den 7 februari, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.