Din vår 2015 enligt catwalken

1

Redan i höstas när vi knappt hunnit börja tänka på vinterns skidsemester eller julklappar visades den kommande vårens modetrender på New York Fashion Week som brukligt.

Modet tycks fortfarande gå mot en alltmer accepterande och brokig mosaik av olika stilar och influenser. Det viktigaste är trots allt bära kläderna med stil och självförtroende, och att satsa på kvalitet framför kvantitet.

Vintage-trenden hänger fortfarande kvar och en hel del tillbakablickar och flirtar med såväl 40- som 60-Vintage-stilen håller kvartal syntes på catwalken blandat med detaljer och plagg från sportens värld. Visst går det att välja och vraka, men det allra bästa är kanske att hålla en röd tråd i garderoben. Lyxweekend har därför plockat russinen ur kakan åt dig och förutspått din modevår 2015.

Håll stilen på kontoret

Låt oss börja med ett par stilar som passar affärskvinnan. Dräkten gäller fortfarande, kavajen är djupt v-skuren vilket ger ett kvinnligt intryck, men på många håll har också dubbelknäppt noterats vara på tillbakagång. Glöm inte att en dubbelknäppt kavaj absolut inte får bäras vårdslöst uppknäppt. Då är det bättre att satsa på enkelknäppning.

Vad gäller skjortor och blusar sågs många väl knäppta kragar på catwalken, det gällde för övrigt även kappor och jackor. Kragen får i vår gärna vara i en avvikande färg, vilket ger ett mjukare intryck och tillåter variation. Hugo Boss håller fortfarande ställningarna beträffande businessmode, här tillsammans med Michael Kors och Alexander Wang. Boss visade också, tillsammans med Escada och Ralph Lauren, en del kostymer i blankare material.

Vad beträffar midjemarkeringen så hålls den fortfarande hög på många håll. Det passar fint med både kostymbyxor och dräktkjol med en nedstoppad blus. Även låg midja går att se här och var, det återstår dock att se hur hållbar den trenden blir.

…och på middagen

När vi gått hem från kontoret kan vi fortfarande behålla vissa nyckeltrender. Djup v-ringning är att föredra på såväl jumpern som blusen. Dessa passar perfekt till de högt skurna byxorna eller kjolen. Det hela ger ett intryck av 40-talets eleganta och kvinnliga stil. Markerad midja är något som fler designers satsat på, även i klänningar. Här bör främst Marc Jacobs, Alexander Wang och Donna Karen med sin klassiskt kvinnliga stil nämnas.

En vit palett med stråk av gult

På vårens färgpalett framträder många vita nyanser, varma som kalla. En ny färg för våren är gult, som således börjat smyga sig tillbaka till vårgarderoben för första gången på tio år. Detta kunde man se speciellt hos Gult vårens nyhetNanette Lepore, Ralph Rucci, Rodebjer och Carolina Herrera. Bäst tycker vi om den riktigt ljust gula och helst då på klänningar. Det blir fantastiskt med vårens första solbränna! Slutligen kan vi konstatera att pastellerna lever kvar även denna vår.

Mönster är också något som slår stort i år. Vi hittar alla slags mönster bland vårens plagg, rutor och ränder hänger kvar och paisley såväl som blommigt och olika andra roliga kombinationer med fåglar och frukter tar mer plats. Här kan du våga lite, och gärna blanda olika mönster med varandra. Den gamla regeln med en del enfärgat och en del mönstrat är således inte applicerbar i år.

Asymmetri och cut outs

Många spännande, asymmetriska skärningar gick också att se här och var. Framförallt gäller det toppar, blusar och klänningar som fått intressantare axelpartier och cut outs i midje- och axelhöjd men även ryggstycket har designern lekt med i många fall. Designen är kreativ och lekfull och inte alltid så lätt att kombinera. En tumregel som du kan hålla dig till är att inte köpa ett plagg där utskärningen är placerad på ett ställe som du inte vill framhäva. Ryggen fungerar bäst för de allra flesta, och passar dessutom extra bra på våren när du fått ta del av solens strålar.

av Lyxweekend redaktionen den 12 mars, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

1 kommentar

  1. Tack för en trevlig artikel, nyligen hemkommen från Paris Fashion Week så man är extra lustfylld med känslor för vackra kläder!