Earth Hour – viktig fråga belyst genom mörker

0

Få har undgått Earth Hour och sedan 2008, då Örebro som första svensk deltagande kommun släckte lamporna, har allt fler kommuner anslutit. Under 2014 deltog 241 av Sveriges alla kommuner och i år hålls den hittills största Earth Hour någonsin med 171 anmälda länder.

Earth Hour har gått från att vara en lokalt avgränsad aktion i Sydney till att bli en internationell företeelse med avsikt att belysa klimatfrågan. Första gången Earth Hour hölls var 2007 på initiativ från världsnaturfonden, The Sydney Morning Herald och en Australisk miljölobbygrupp. Då släckte man bland annat ner operahuset och Sydney Harbour Bridge mellan 19.30–20.30. Sedan 2009 är det 20.30–21.30 lokal tid som gäller för de som vill bidra genom att släcka ner belysningen.

Både företag och privatpersoner

Sedan 2007 har allt fler anslutit och både företag, kommuner och privatpersoner deltar på sitt håll. I Sverige deltar över hälften av alla hushåll, flertalet kommuner och ett stort antal företag. Bland de kända byggnader som släcks ner i Sverige och internationellt finns Dramaten i Stockholm, Malmö opera, Sjöhistoriska museet, Kyrkorna i Hudiksvall, Tele2 Arena, Eiffeltornet i Paris, Kristusstatyn, Sagrada Familia, Times Square och många därtill.

Att släcka ner lamporna handlar dock inte om att spara energi under denna timma. Istället handlar det om att uppmärksamma frågan om klimatpåverkan och skapa dialog i ämnet. WWF uppmanar också politiker att planera hållbara och resurseffektiva städer.

Candlelight dinner, en magisk upplevelse

Under Earth Hour tänds levande ljus vid dukade bord ute på Högberga Gård och alla lampor släcks ner. Under en romantisk middag njuter gäster av en speciellt komponerad 5-rättersmeny och lugnet som infinner sig på herrgården.

Middagen är en del av Högbergas candlelight weekend som inkluderar allt ifrån afternoon tea till drink, middag, jacuzzi, bastu, övernattning och frukost. På menyn för kvällen finns noga utvalda delikatesser som bland annat

Pumpa, tryffel, eldad kungskrabba ren från Blinth ost från Lövsta gård choklad, banan, kola, matvete.

Earth Hour - Candle light

av Lyxweekend redaktionen den 26 mars, 2015

Om skribenten

Comments are closed.