Färglägg kontoret

0

Valet av färg på jobbet kan göra skillnad! Sedan flera år tillbaks i tiden har det gjorts undersökningar för att ta reda på hur vi påverkas av vår omgivning. Allt ifrån inredningsstil till ljusinsläpp, väderstreck och annat har varit under lupp för att ta reda på vilken inredning som främjar produktivitet och samarbete. Utifrån de resultat man kommit fram till, kan man inte hävda att det finns en viss inredning eller färg som är bäst. Istället handlar det om vad man vill uppnå och vad för arbetslag man har med sig. Dock har färger sållats ut som en av de viktigare delarna i den komposition som utgör arbetsklimatet. Både i Sverige och utomlands har man kommit fram till att färgerna avgör hur vi upplever vår tillvaro och intressant nog är många av dessa hypoteser desamma i olika länder.

Olika miljöer

Det är inte alltid man vill ha samma atmosfär i hela kontorslandskapet. För många är det bättre att ha en lugn och trivsam lobby, ett fokuserat och känslostarkt konferensrum, ett lugnande fikarum och ett intensivt arbetsrum. Färger kan, i kombination med andra faktorer, användas för att nå dit man vill!

Här skall man också tänka på vad för verksamhet och besökare man har att jobba med. En lätt blågrön ton sägs underlätta beslut och bidra med fokus. Ett rött landskap kan å andra sidan väcka känslostorm!

Gult eller blått

I en undersökning som genomfördes av Konica Minolta, målades ett specifikt kontor om med regelbundna mellanrum. Därefter försökte man utreda hur medarbetarna uppfattade arbetsplatsen. En klargul färg bidrog till att positiviteten bland anställda gick upp med 72 procent. Samtidigt kunde man se en kraftig ökning av energi samt bättre upplevelse av balans mellan ledighet och arbete. Det blåfärgade kontoret visade helt andra resultat med hög andel, 64 %, missnöjda känslor kring fördelning av arbete och fritid. Likaså var missnöjet stort på andra områden.

De färger som främst har testats i flera olika undersökningar är blått, rött, gult, svart, grått och grönt. Varje färg väcker känslor och beteendemönster hos gruppen som studerats där likheterna mellan olika länder och studier är välrepresenterade.

Genom att använda färger och intryck som del i sitt kontinuerliga arbete kan man, enligt dessa studier, få draghjälp att nå framsteg inte bara inom vissa specifika områden utan i företaget och arbetslaget generellt. Därtill lägga grunden för bättre möten redan i entréhallen.

av Lyxweekend redaktionen den 6 maj, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.