Inredningstrenderna du bör hålla koll på 2015

0

Under flera år har inredningsmodet dominerats av tämligen opersonliga uttryck och vitt i olika nyanser. Men nu ser det ut som att vi kommer att få se en mer personlig prägel på inventarierna på flera fronter lagom till det nya året. Vi har tagit tempen på modeväxlingen och samlat de hetaste stilarna som kommer att dominera inredningsbranschen framöver. På menyn står bland annat en återgång till gamla, exklusiva material, ta en titt nedan och inspireras av de trender som inredningsåret 2015 har att bjuda på.

Även om stilen är traditionell i sig så känns den desto mer fräsch nu och uppdateras 2015 med den dominerande djupt blågröna färgskalan istället för de saltblekta marina ränder vi gärna förknippar med svensk skärgård.

Tillbaka till klassikerna

Tänk dig en klassisk och lyxig stil med diskreta färger och material som vit marmor och guld. Då har du skapat dig en bild av en av 2015:s starkaste trender. Länge har vi fått se väldigt mycket fokus på loungestilen inom inredning, vilket skapat opersonliga och ganska trista miljöer som varit lätta att reproducera. Med den klassiska trenden börjar vi skifta till en mer sofistikerad och elegant atmosfär, så som den var förr. Här blandas både nytt och gammalt med matta pastellfärger i kombination med sobra gråa toner. Metallen har varit trendig i ett par år nu och ser ut att stanna kvar ett tag till. Tenn och mässing kommer definitivt att synas på sina håll, speciellt som små, intressanta detaljer på bord, stolar och andra möbler, gärna i kombination med marmor och annan natursten, som är på tydlig tillbakagång.

Ur florans världInspiration från floran

Växtriket står som inspiration för denna trend. Man kombinerar modern romantik med retro genom att blanda nya möbler med gamla pjäser som åldrats med värdighet. Vi kommer att se en hel del blommiga motiv med grönt i olika nyanser och blandat med ljusa färger som tagna från en blomsteräng. Möblerna ska helst kunna passa in både inomhus och utomhus och har oftast dubbla användningsområden för att kunna husera växter. Har du länge funderat på att skapa en vinterträdgård har den rätta stunden alltså kommit nu. Du kan till exempel använda en spaljé som rumsdelare och vi har sett sittmöbler som har växtbehållare. Du kommer att hitta en hel del tryckta organiska mönster och klara färger bland tygerna – Josef Frank och Svenskt Tenn har aldrig varit så rätt som nu.

Naturliga element

Naturen står som tydlig inspirationskälla för inredningen framöver, och då gäller det främst materialval och former. Moderna linjer och naturliga material som trä, glas och sten syns på både möbler och mer fast inredning i form av Naturliga materialkaklade kök och marmorbänkar. Det vidsträckta och hänförande nordiska landskapet har även fått stå som inspirationskälla. Metall och läder syns även till på textilierna, där just läder har gjort en återkomst i en mer nyanserad form än tidigare. Tvättat linne är en textil som vi nu inte bara får se på soffor, utan även som en kraftigare lakansväv i sängen. Korgflätning sätter sin prägel på möbler, medan patinerade ytor dominerar trä och textilier. Man använder sig flitigt av kalla bruna nyanser, grått i form av granit och även grönt.

Blåa hav

Mycket av inspirationen hämtas från den blå- och grönskimrande undervattensvärlden. Även om stilen är traditionell i sig så känns den desto mer fräsch nu och uppdateras 2015 med den dominerande djupt blågröna färgskalan istället för de saltblekta marina ränder vi gärna förknippar med svensk skärgård. Med nyanser som azur, turkos och mossgrönt får vi till en härlig palett som gärna kombineras med stråk av vitt. Speciellt under sommarmånaderna. Färgkombinationen av vitt och blått syns på bland annat möbler och porslin. Hos tryckmotiv hittar vi akvarelltekniken med sina flytande egenskaper. Det blåa i den här stilen gör sig särskilt fint med de mer jordnära trenderna som kommer nu och dess gråa och bruna nyanser.

av Lyxweekend redaktionen den 8 februari, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.