Klassisk dansk möbeldesign

0

Det finns ingen nationalitet i världen som har intagit den internationella designscenen för möbler som Danmark har gjort. Dansk möbeldesign nådde sin absoluta zenit på det funktionsbetonande 1950-talet när Danmark radade upp formgivare efter formgivare vars arbeten snabbt blev internationella jättesuccéer. Än i dag är den danska möbeldesignens påverkan på den internationella möbelmarknaden noterbar, och stilen har åldrats väl. Vad är det då som charmar oss så med dess gracila linjer och solida charm i trä?

Varje stor designstil innehåller vitt spridda influenser som gör det svårare att ringa in uttrycket i en enda mening, i dansk möbeldesign hittar du dock alltid ett par tydliga kännetecken. Den mest centrala är träet som materialval. I Danmark finner du en lång tradition av välarbetat trä, vilket har lett till en omfattande expertis i hur träets egenskaper bäst ska tas tillvara. Med mjuka, rena linjer och klassiska former har träet blivit ett signum för danska möbler.

Arne JacobsenDet räcker med att plocka fram ett par kända namn för att inse hur väl ansedda danska designers är runt om i världen. När människor i allmänhet börjar tala om dansk möbeldesign associerar de flesta till arkitekten Arne Jacobsen. Han levde och verkade under mitten av 1900-talet, och formgav några av de allra mest berömda möblerna som dansk design någonsin har producerat.

Av Jacobsens mer kända arbeten bör framför allt två nämnas: Ägget och Myran. Ägget är en fåtölj som med sitt karaktäristiska utseende återfinns i byggnader och hem runt om i hela världen. Den designades av Jacobsson som en del i uppförandet av SAS Radisson Hotell i Köpenhamn, där Jacobsson i högsta grad kan beskrivas som en drivande estetisk kraft. Myran är en stol som ursprungligen hade tre ben och var lätt att stapla. Därefter har versioner med fyra ben lanseras. Stolens främsta kännetecken är lättheten samt det elegant svängda ryggstödet. Den har tillverkats i många upplagor sedan lanseringen 1952 och är i dag ett av dansk designs mest signifikanta verk, ett måste för funkisfantasten.

En annan samtida formgivare var Hans J. Wegner. Han fick ett enormt genombrott tack vare ett välkänt stycke tv-historia. När Richard Nixon och John F. Kennedy skulle mötas i världens första tv-sända debatt mellan två presidentkandidater slog de sig nämligen ned i två Hans Wegner-stolar. Stolen ifråga var en cirkelstol, som blivit Wegners mest kända verk. Påfågelstolen och Y-stolen är andra populära pjäser som även de bär Wegners signatur.

För att kunna följa det danska designundrets betsade rötter behöver vi gå några år tillbaka i tiden. Kaare Klint föddes 1888 och det var han som skulle lägga grunden till de internationella framgångarna. Efter avslutad utbildning inom möbeldesign gick Klint vidare till att starta upp Kunstakademiets Skole för møbelkonst. Där fostrades en hel generation av talangfulla möbelformgivare som senare skulle komma att ge ton för hela 1950-talet. Klint arbetade själv vid akademien som professor, parallellt med egna designprojekt.

Kaare Klint efterträddes av Ole Wanscher, vars största framgång var Egyptian Chair. Det var en hopvikbar stol som lanserades i början av 1950-talet och markerade därmed det framgångsrika årtiondet i annalkande. Den lilla enkla stolen i trä var precis så praktisk och sparsmakat elegant som funktionalismen skulle vara.

Andra kända namn inom den danska möbeldesignen är Finn Juhl, vars pjäser än i dag efterfrågas världen över, Børge Morgensen, och Verner Panton. Den rika historien har bidragit till att möbeldesign är ett hett och levande ämne i Danmark än i dag, och den som är intresserad av att investera i danskdesignade möbler har inga problem med att hitta kvalificerade återförsäljare. På auktionshus och antikvariat säljs regelbundet originalversioner av de mest berömda modellerna medan andra älskade klassiker än idag nyproduceras för att sätta smaken i moderna hem.

av Lyxweekend redaktionen den 30 oktober, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.