Modevärlden minns Oscar de La Renta – kungen av couture

0

När Oscar de la Renta avled i oktober 2014 förlorade modeindustrin en av sina mest prominenta karaktärer genom tiderna. De la Renta blev 82 år och avled efter en längre tids kampdesign-by-oscar-de-la-renta mot cancer.

”En amerikansk ikon”

Den ikonstämplade designern har under årtionden skapat kreationer åt Amerikas mest berömda kvinnor, bland dem landets ”first ladies” Jacqueline Kennedy, Barbara Bush, Nancy Reagan och Hillary Clinton. Den senare kom vid en prisutdelning att presentera Oscar de la Renta så här:

“Enkelt uttryckt – han är en amerikansk ikon. Hans stil och personlighet har genomsyrat vår kultur och format (mode)industrin för årtionden. Enbart namnet andas stil och tidlös skönhet, hans kreationer ger var och en av oss en chans att känna att också vi är speciella”.
Clintons presentation beskriver väl Oscar de la Rentas status inom och betydelse för den amerikanska modeindustrin.

Bärbar lyx

Bland de mest kända skapelserna hittar vi en serie av kreationer som Oscar de la Renta specialtillverkade för många kända kvinnor inför röda mattan-event och entréer på prestigefyllda galor som Oscarsgalan och välgörenhetstillställningar. Klänningarna karaktäriseras av att balansera på den finstämda gränslinjen mellan haute couture och bärbara plagg som var och en kan ta till sitt hjärta. Stjärnorna Sarah Jessica Parker, Amy Adams, Emma Watson och Cameron Diaz är ett axplock av alla de skådespelerskor som stolt har burit hans klänningar inför fotoblixtarna och bland hans beundrare och vänner hittar vi såväl Audrey Hepburn och Liza Minnelli som Oprah Winfrey.

Glömde aldrig sina rötter

De la Renta föddes 1932 i Dominikanska Republiken. Han har ofta angett den tropiska vegetationen med dess sprakande färger som en av sina främsta inspirationskällor. Vid arton års ålder for han till Spanien för att studera konst och imponerade på ledande modehus genom att presentera den ena välarbetade Oscar de la Ränta och Oprah Winfreyskissen efter den andra. 1960 blev det modemekkat Paris och ett assistentjobb hos Lanvin. Här föddes också intresset för haute couture, som på ett elegant sätt inkorporerades i de la Rentas karaktäristiska designfilosofi om bärbarhet. 1963 for han så äntligen till Amerika, där han sedan kom att stanna fram till sin död. De la Renta arbetade till en början för Elizabeth Arden för att 1965 skapa sitt eget märke – Oscar de la Renta. Succén var omedelbar. 1977 lanserades den egna parfymen Oscar. Och efter millenieskiftet introducerades även Oscar de la Renta Home på heminredningsmarknaden, inspirerat av modeskaparens många fashionabla hem. Oscar de la Renta glömde aldrig heller sitt hemland och ägnade sig också åt omfattande välgörenhet i Dominikanska Republiken fram till sin död.

Parfymer och inredningskollektioner i all ära, Oscar de la Renta kommer trots allt ändå att ha en självklar plats i eftervärldens minne tack vare sina ikoniska galakreationer som fått publiken att tappa andan gång på gång. Vem minns inte Hillary Clintons guldbeströdda spetsklänning som hon bar när maken Bill vann det amerikanska presidentvalet för andra gången 1997? Eller Sex and the City-stjärnan Sarah Jessica Parkers underbara Carrie Bradshaw-inspirerade klänning med en vid kjol av rosa fjädrar som stod rätt ut på Emmy-galan 2000. De la Renta skapade flera klänningar åt skådespelerskan under sin livstid, och bidrog på så sätt till den nästintill odödliga romansen mellan TV-serien och modevärlden.

Oscar de la Renta, som skall ha sagt att mode handlar om att bära det som är modernt medan stil är att vara sig själv, etablerade också ett stort antal andra för modebranschen bevingade uttryck, bland annat;

“Nu är det en mycket spännande tid i modevärlden. Kvinnor kontrollerar själva sin framtid, konsumenten är kunnig, och jag måste bli bättre för varje dag som går”.
Vi låter detta representera våra läsare och minns tillsammans modevärldens älskling, den fantastiske designern Oscar de la Renta.

av Lyxweekend redaktionen den 6 mars, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.