Prioritera dig själv och bli en bättre människa

0

Alla har vi någon gång upplevt stressen av att känna att vi inte räcker till. Det är så mycket man vill göra, både för sig själv och för andra, att det ofta blir alldeles för mycket. I sådana situationer kan det faktiskt vara rättfärdigat att vara något av en egoist.

Egoism har alltid ansetts vara en negativ egenskap men ibland är det faktiskt precis det vi behöver för att skapa det liv vi vill ha, må bra och bli bättre människor. Det finns naturligtvis gränser för hur långt du kan dra detta men att utöva det som beteendevetare kallar konstruktiv egoism handlar inte om att vara taskig mot andra, utan snarare om att sätta sig själv först och prioritera de egna behoven för att må bra.

Lycka!Fundera över vad du behöver för att må bra och vara en bra människa och tillfredsställ sedan de behoven. Det kan handla om något så enkelt som en liten paus, en kort stunds egen tid, varje dag. Du kan också ägna dig åt träning eller aktiviteter som du njuter av. Ta dig också tid att umgås med nära och kära. Det är viktigt att omge dig med människor som alltid tillåter dig att vara dig själv, som du kan slappna av och skratta tillsammans med. Fokusera på det du tycker om med dig själv och saker du är bra på. Skriv ner alla dina egenskaper du uppskattar och ta fram listan när du börjar tvivla på dig själv eller din förmåga. I samband med att du inför dessa positiva förändringar bör du också se till att eliminera sakerna som har ett negativt inflytande på ditt liv. Det kan handla om saker du inte tycker om, som gör dig irriterad eller tömmer dig på energi. Det spelar ingen roll om det handlar om aktiviteter, plikter eller vänner – våga säga nej till sådant som du egentligen inte vill ägna dig åt.

Stressade och oroliga människor blir lätt otrevliga för omgivningen att ha att göra med. Konstruktiv egoism innebär att man fokuserar på att må bra och känna sig trygg i sig själv. När det sker blir det enkelt att vara en bra medmänniska – en som hjälper andra, tar sig tid att lyssna och som deltar i aktiviteter med glädje och entusiasm.

Att fokusera på något helt annat för en stund kan ofta räcka för att du ska kunna föra över dina tankar på något positivt igen.

Har du ändå hamnat i en spiral av negativitet kan några små enkla tricks hjälpa dig att bryta de tankebanorna. Att borsta tänderna med fel hand eller duscha i mörkret kräver så pass mycket uppmärksamhet att hjärnan inte klarar att hålla kvar de negativa tankarna samtidigt.

av Lyxweekend redaktionen den 15 juni, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.