Sa upp sig och startade hotell på Gotland

0

En bit utanför Visby, i en liten by vid namn Västergarn, finns ett hotell vars storlek är något utöver, eller kanske snarare under, det vanliga. Det har nämligen bara sex rum, vilket har gett ägarna möjlighet att inreda varje rum i en unik stil och se till att dess ursprungliga exklusivitet har bibehållits. Det lilla hotellet heter Hotell Stelor och är faktiskt ett litet stycke framgångsberättelse. Det började med ett vackert 1700-tals hus och Karin Cedergrens dröm om att göra någonting nytt, och slutade med en internationell utmärkelse som ett av världens bästa hotell. Men vi tar det hela från början.

Alla har vi nog någon gång gått i tankarna att säga upp oss från vårt trygga jobb och kasta oss ut i ett okänt äventyr. Att göra slag i saken kräver mod – och det är sannerligen ingenting som Karin Cedergren saknar. För fyra år sedan levde hon och den dåvarande maken ett någorlunda vanligt Svensson-liv: han var IT-entreprenör, hon jobbade på gymnasium. Visst innebar makens arbete som egen företagare att han var van vid att vara sin egen chef och hålla koll på ekonomin, men när de beslöt sig för att ge sig in i hotellbranschen innebar det ett stort steg in i något helt nytt för dem båda.

Hotell Stelor uteservering

Hotell Stelor uteservering

Karin kände sig redo för en ny utmaning. Hon hade arbetat på Donnergymnasiet i Klintehamn ett tag, i samma ort som hon är född och uppvuxen. Medan andra som går i liknande tankar kanske ansöker om en befordran hos chefen, byter bostad eller vardagsrumstapet bestämde sig Karin och Björn för att vara betydligt mer radikala. Lösningen blev att köpa upp ett gammalt hus från 1700-talet, beläget bara några hundra meter från deras eget hem.

Alla byggnader med trehundra år gamla anor har en spännande historia, och huset som Karin och Björn bestämde sig för att köpa är inget undantag. I lobbyn finns en tavla uppsatt där varje tidigare ägare har sitt namn – och de inkluderar namn som påminner om svunna tider: länsmän, löjtnanter, handelsmän… Med sin rika historia blev huset det perfekta stället för att starta upp ett hotell. De vann budgivningen 2010 och kunde inleda förvandlingen som skulle bli Hotell Stelor, ett internationellt framgångsrikt hotell.

Anledningen till att hotellet döptes till Stelor har sin förklaring. Det gamla gårdsnamnet är nämligen Stehlor, och det har följt med gården i många år. Genom att göra stavningen mer internationell kunde hotellets namn enkelt ligga även på utländska besökares läppar. Det var dock inte ett okontroversiellt val: de hade en omröstning på hemsidan, och det var inte alla som tyckte att Stelor passade. Med facit i hand får man dock säga att det blev rätt bra: Stelor har etsat sig fast och blivit ett namn även internationellt.

I dag har Karin och Björn gått skilda vägar, men Karin fortsätter att driva hotellet med hjälp av norrmannen Vegar Kversøy. Ett tag låg hotellet ute för försäljning, men i våras bestämde hon sig ändå för att fortsätta satsningen. Ett kvitto på att Hotell Stelor och Karin är inne på rätt spår fick hon när den ansedda resetidningen International Traveler 2013 rankade hotellet på plats 90 över världens (!) bästa hotell. Att slå sig in på en lista med en så mördande konkurrens visar att Stelor har gjort något rätt. Med tanke på det hisnande karriärsteget som Karin tog när hon gick över från gymnasiejobbet till att driva hotell på heltid är det en imponerande utveckling på kort tid som vi vill se mer av.

av Lyxweekend redaktionen den 30 oktober, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.