Sex – hälsosammare än du tror

0

Från tider då kyskhet var ett åtråvärt ideal och sex endast var tillåtet i familjebildande syfte, har synen på den egna sexualiteten under århundraden förändrats till att idag vara något som är fullt accepterat att njuta av. Men sex är inte bara njutningsfullt – det är dessutom bra för hälsan! Visste du till exempel att sex faktiskt kan göra dig friskare?

Positiva hormoner

Genom att ha sex gör du faktiskt stora hälsovinster, både psykiska och fysiska. Kroppens må-bra-hormon, oxytocin, utsöndras vid bland annat beröring och värme och faktum är att den produceras som allra mest vid förlossning, amning och just – SEX. Förutom detta produceras även andra positiva hormoner i kroppen under sex, endorfiner till exempel. Vid sex frisätts stora Sex hälsosamt - positiva hormonermängder av oxytocin, endorfiner och andra välgörare i kroppen och bidrar till ökat välbefinnande och avslappning, sänkta stressnivåer, lindrad ångest, förbättrad sömn, smärtlindring och en förbättrad tarmfunktion. Dessutom visar forskning att oxytocinet har positiv inverkan på koncentration, inlärning och nyfikenhet, minskar rädsla och aggression och samtidigt kan ge oss bättre självförtroende och självkänsla samt minska risken för depression.

Stärkt immunförsvar

När du har sex produceras även ämnen som stärker ditt immunförsvar, du håller dig friskare och bygger på din resistens mot infektioner. Så kallade IgA-antikroppar skyddar kroppens slemhinnor, i exempelvis mag-tarmkanalen, näsa, svalg och luftvägar, från infektioner. IgA-brist är en av våra vanligaste primära immunbristsjukdomar och i Sverige beräknas cirka 15 000 personer ha brist på antikropparna. Två tredjedelar märker dock inte av några symptom och vet inte om att de har en brist. Kanske tycker du bara att du blir förkyld ovanligt ofta? För att gardera dig och ditt immunförsvar – ha mer sex! Sexuella aktiviteter kan även ses som kardiovaskulär träning, det vill säga ett träningspass för hjärta, lungor och kärlsystemet. Forskning visar att regelbundet sex faktiskt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, exempelvis hjärtinfarkt. Även blodtrycket mår bra av regelbundet sex.

Sex hälsosamt - Bättre sömnBättre sömn

Sex hjälper dig till bättre sömn och bra sömn är också något som minskar risken för exempelvis depression, stress, koncentrationssvårigheter och inlärningsproblematik avsevärt. Det är i sömnen som du tillåter kroppen att ladda batterierna, och sömn är viktigt för ett gott immunförsvar, förebyggandet mot hjärt- och kärlsjukdomar, och både den mentala och fysiska återhämtningen.

Med andra ord, ha sex och skapa en god cirkel av faktorer som påverkar hela ditt liv i positiv riktning!

Sex snabba om sexn

• Vid sex aktiveras det autonoma nervsystemet och andning, puls, blodtryck och muskelarbete ökar i kroppen.
• Hos kvinnor är oxytocin tillsammans med det kvinnliga könshormonet östrogen de hormoner som spelar störst roll vid sex.
• Hos män är istället det manliga könshormonet testosteron av största vikt.
• Vid sex är hjärnbasen (hypotalamus och talamus) mer aktivt hos män medan hjärnbarken visar högre aktivitet hos kvinnor, vilket kan tyda på att kvinnor upplever sex mer som en helhet medan män uppfattar sexet som en mer direkt och inre upplevelse.
• Sexuell upphetsning är en aktivering av lustkänslor – både mental och fysisk.
• En halvtimmes sex beräknas bränna ungefär 100-300 kalorier, beroende på bland annat din vikt och intensiteten i sexet.

av Lyxweekend redaktionen den 13 maj, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.