Svenska smyckesdesigners

0

Svensk smyckesdesign fick sitt stora genombrott när Efva Attling banade vägen under 1990-talet, och nu följer många duktiga formgivare hennes väg. Nedan listar vi de som du bör hålla koll på i framtiden.

Efva Attling

Om svensk smyckesdesign har ett affischnamn, så är det utan tvekan Efva Attling. Det är ofrånkomligt att hennes namn sätts främst av alla när svenska smyckesformgivare diskuteras – och det är naturligtvis helt på sin plats. Efter två årtionden av framgångsrika smyckekollektioner har Attling tagit plats som drottningen på Sveriges gyllene designtron i ädelmetall. Hennes framgångssaga sträcker sig numera också utanför landets gränser. 2011 öppnades en butik i New York som ägnas exklusivt åt Attlings formgivning.
Efva Attling har länge varit en offentlig figur i Sverige vilket har lett till ett omskrivet kändisskap. Hennes förhållande med sångerskan Eva Dahlgren har fått mycket uppmärksamhet i pressen, men numera är det genom smyckekollektionerna som vi känner henne bäst. Attling fortsätter att skapa i sin ateljé på Södermalm, och det kommer regelbundet nya, unika smycken från hennes märke Efva Attling Stockholm. Det förlänade Attling Näringslivsmedaljen 2011, en utmärkelse för att premiera hennes arbete inom smyckesdesign.

Sophie Gyllenhammar

Branschkännare ivriga att peka ut en “ny Attling” inom smyckesdesign tittar ofta på Sophie Gyllenhammar. Gyllenhammar slog igenom med dunder och brak 2010 när den första smyckekollektionen under det egna namnet lanserades. Då hade företaget Sophie by Sophie redan funnits i fyra år, men det var fine jewellery-kollektionen som verkligen fick branschen att få upp ögonen för Sophie Gyllenhammar. Kollektionen beskrevs som modern med inspiration från klassisk vintage-design, som gav ett unikt möte mellan gammalt och nytt.
Sophies framgångssaga har mycket att brås på, hennes pappa är ingen annan än PG Gyllenhammar, men numera står hon helt på egna ben. Förhoppningen är att expandera verksamheten och nå länder utanför Sverige och på så sätt göra Sophie by Sophie till en del av det svenska smyckesundret.

Cornelia Webb

Cornelia Webb är läkarstudenten som bestämde sig för att sadla om och satsa helhjärtat på smyckesdesignen. Det har hon inte behövt ångra. Hennes smycken har vunnit gehör runt om i hela världen, och nu stämmer allt fler röster in i hyllningskören. Det var bara tio år sedan som Cornelia designade sina smycken på fritiden bredvid studierna – nu fortsätter framgångståget och hon har fått möjlighet att gästdesigna åt stora svenska märken.

Där ingår Ellos, som gav Webb uppdraget 2013 att ta fram en smyckekollektion. Resultatet blev innovativt och lekfullt med smycken som kan använda på flera olika sätt.

Cecilia Suchanek

SUCH. Så heter märket som smyckesdesignern Cecilia Suchanek grundade 2004. Hennes kreativitet ledde till att SUCH:s smycken snabbt blev en snackis i branschen, och hon fick ett handfast bevis på succéerna när hon tog emot Precious Talent of The Year. Det är branschpriset som går till den mest lovande smyckesdesignern under det gångna året, och Cecilia Suchanek uppfyllde kriterierna mer än väl.
Cecilia driver sitt företag från Höllviken och lyckas därmed positionera sig som en outsider jämte de stora ateljéerna i Stockholm. Uppenbarligen har hon lyckats slå an en sträng hos många smyckesköpare eftersom hennes kollektioner fortsätter att sälja bra och vinna mark.

Maria Nilsdotter

I Gamla Stan i Stockholm har Maria Nilsdotter sin ateljé. För bara ett par år sedan visste ingen vem hon var, men nu har hon börjat få den uppskattning hon förtjänar. Hon fick ett stort genombrott när Madonna bad om att få personligt tillverkade smycken till ett uppträdande på Superbowl. Det gav hennes smycken exponering för en mångmiljonpublik, och det lär inte vara det sista vi hör av Nilsdotter.
Alla smycken tillverkas för hand av Nilsdotter själv, vilket gör att de håller en garanterat hög kvalitet. Det innebär också att varje exemplar är unikt och exklusivt för just dig.

av Lyxweekend redaktionen den 30 oktober, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.