Svenska succémäklare i New York

0

Från svenskt håll kan lyxlivet i New York kännas som en avlägsen sagovärld. Visst drömmer de flesta om exklusiva fastigheter, glamorösa middagar och miljonprovision, men få skulle nog på allvar kunna tänka sig att drömmen faktiskt kan slå in. Två svenskar valde att visa att det går att klättra uppåt och lyckas – även i det tuffa klimatet i New York. Svenskarna Jill Östergren och Fredrik Eklund har båda en gång startat på den första pinnen i karriärstegen, och sedan fortsätt klättra uppåt. Idag är lever de flärdfulla liv som framgångsrika mäklare i drömmarnas stad.

Amerikaner har alltid varit förälskade i tanken på att börja med två tomma händer och sedan strävsamt arbeta ihop en egen förmögenhet. Inget annat land har samma tradition av nybyggare och entreprenörer. Den amerikanska drömmen är ett etablerat koncept, skildrad av Frank Capra och andra Hollywood-regissörer som genom åren lyft fram resan mot den amerikanska flaggans stjärnor i sina filmer. Vår blågula mäklarexport, Östergren och Eklund visar även de att ingenting är omöjligt för den som är villig att jobba hårt och göra uppoffringar.

När Jill Östergren var 18 år bodde hon ännu kvar i Haninge utanför Stockholm där hon gick i gymnasiet. Som så många andra svenska tonåringar drömde Jill om ett liv i det förlovande landet. Intresset för affärer och marknadsföring ledde henne till en collegeplats på andra sidan Atlanten, men terminsavgifterna är höga i USA, och New York är inte känt för att vara en ekonomiskt förlåtande stad när det kommer till levnadsomkostnader. För artonåringen innebar detta en hel del extrajobb, Jill arbetade som allt ifrån barnflicka till fotomodell för att kunna skrapa ihop pengar till hyra och utbildning. På den tiden var den exklusiva livsstil hon i dag för mycket avlägsen – men ett av ströjobben var spåret som ledde henne rakt in på vägen till framgång, mot stjärnorna.

Det var under ett modelljobb för skor som Jill fick tillfälle att prata med en av köparna i en affärsuppgörelse som var på väg att slutföras. Hon gjorde ett så pass gott intryck att affären gick igenom, och Jills potential som lyste igenom lyfte henne till en bättre position i företaget. Arbetet gick inte längre ut på att stappla omkring i högklackade skor framför kameran – nu var hon marknadschef för företagets Sydamerika-region och sedermera även Nordamerika. På så sätt fick Jill chansen att tillämpa kunskaperna som hon skaffat sig under utbildningen och omvandla dem till praktiska affärsbeslut. Det gav henne modet och erfarenheten att plugga vidare till mäklare och försöka skapa sig ett namn som mäklare på en av världens mest glödheta fastighetsmarknader.

Framgången lyste inte heller här med sin frånvaro. I dag säljer Jill Östergren fastigheter åt alltifrån oljemagnater till svenska idrottsproffs, och hon har också startat upp en restaurang i Boston. Hennes tanke är att fortsätta hålla entreprenörskapets fana högt genom att starta upp ännu fler bolag inom den närmaste tiden. Jill Östergren skriver framgångshistoria i gyllene bläck över det förlovade landet, och hon är inte färdig än.
Att hålla många bollar i luften är viktigt för att lyckas i mäklarbranschen. Det vet inte minst Fredrik Eklund – Östergrens svenska USA-kollega – som har fått mycket exponering genom dokusåpan ”Million Dollar Listing” i New York som sänds på den amerikanska tv-kanalen Bravo och nu även har köpts in av TV3 i Sverige. Där får tittarna en glimt av det häftiga liv en toppmäklare som Fredrik Eklund lever i New York.

Fredrik Eklunds historia har många gemensamma beröringspunkter med Jill Östergrens, liksom tusentals andra lycksökare genom åren. Han påbörjade en utbildning på New York University, där han tog sin mäklarlicens och fick jobb på mäklarfirman JC DeNiro. Under många långa arbetsdagar arbetade han sig snabbt uppåt, och i dag beräknas Fredrik Eklund vara god för ungefär 30 miljoner dollar. Det gör att Eklund på relativt kort tid har fått smaka på det glamorösa livet med kändisumgänge, lyxiga resor och makalösa fastighetsaffärer. Framtiden är utstakad för den svenska killen som en gång satt och drömde drömmar om framgång i pojkrummet hemma i Akalla.

av Lyxweekend redaktionen den 30 oktober, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.