Tio modeklassiker som aldrig går ur tiden

0

Det finns kläder och accessoarer som aldrig går ur tiden. De håller ut år efter år och är varken trendiga eller omoderna. Dessa klassiker anses vara tidlösa och är något som borde finnas i allas basgarderober. De är helt enkelt investeringar som ska hålla under många år framöver. Nedan tipsar vi om klassikerna du inte kan vara utan.

  1. Klassiska Pumps

Ett par pumps i en neutral färg slår aldrig fel. Du kan kombinera svarta pumps med vilken klädutstyrsel och vilka tillfällen som helst. Satsa helst på stängda skor med rund tå som du kan ha under alla årstider. Med en alltför hög klack eller spetsig tå är pumpsen inte längre tidlösa. Manolo Blahnik och Christian Louboutin har skor som speciellt tilltalar skoentusiasten.

  1. Sjalar

Sjalen är en accessoar som det inte talas tillräckligt om, vilket är synd då den kan verkligen lyfta upp en annars dämpad outfit. Kashmir, siden och bomull är de tygmaterial du ska hålla utkik efter när du vill ha en scarf av kvalitet. Gillar du speciella mönster så kan Missoni och Kenzo vara något för dig. Annars ligger fortfarande Hermés på mångas önskelistor – av goda skäl.

  1. Väskor

En klassisk väska har diskreta detaljer, neutral färg och är gjord i kvalitetsmaterial. Skolväskmodellen eller väskor med dubbla axelremmar i mellanstorlek är oftast att föredra. Chanel 2.55 är en väska som speciellt passar i denna kategori. Det sägs att Coco Chanel tröttnade på att hela tiden hålla sina väskor i handen och lade därför till en axelrem.

  1. Omlottklänningen

Den ikoniska omlottklänningen firade nyligen 40 år och är fortfarande lika populär som den var på 70-talet när den lanserades av Diane von Furstenberg. Då var den gjord av jersey-tyg. Men numera kan du hitta den i olika mönster, färger och material, vilket gör det till ett mångsidigt plagg. Diane von Furstenberg gör fortfarande omlottklänningen bättre än alla andra.

  1. Trenchcoat

Finns det något mer praktiskt än trenchcoaten? Tack vare bältet som markerar midjan ser jackan bra ut på många olika kroppsformer. Den passar till hösten såväl som till våren. Brittiska Burberry är ett av de designermärken som kommit att bli mest förknippat med denna jacka.

  1. Mörka jeans

Jeans är kanske inte det första du kommer att tänka på när det kommer till klassiska kläder. Det är dock ett av de mest mångsidiga och använda plaggen och därför värt att satsa en extra slant på. Mörkblå jeans kan lätt kombineras med olika typer av plagg; för att göra dem enkla att mixa och matcha ska de inte heller ha några överdrivna detaljer. Acne gör flera snygga, stilrena modeller.

  1. Skjortor

Välskräddade skjortor passar bra ihop med kjolar såväl som jeans och byxor. Det är ett av få klassiska plagg som direkt kan skapa en professionell look. Ralph Lauren har flera snygga, professionella alternativ medan man hos Karen Millen hittar skjortor i vintage-design.

  1. Snäva kjolar

Tack vare den höga midjan och fållen som slutar precis vid knäna är det få kvinnor som inte kan bära detta plagg. Det kallas ofta också pennkjol efter engelskans pencil skirt. Blusar, tröjor och kavajer går alla bra ihop med den snäva kjolen. Ett tips är att se till så att tyget innehåller 2-5% spandex för att du ska få både lite stöd i midjan och en kjol som inte sitter löst efter en tids användning.

  1. Kavajer

Vem har sagt att kavajer bara kan användas till kontoret eller formella tillställningar? Parat med jeans och ett par pumps är du färdig för en utekväll med vännerna. Den tonar även ner en cocktailklänning. Var speciellt uppmärksam när det kommer till längden, då den nedre delen av kavajen ska sluta vid höfterna.

  1. Den Lilla Svarta

Sist men absolut inte minst. Ingen lista över modeklassiker komplett utan den lilla svarta klänningen, ännu en klassiker som uppfunnits av Coco Chanel. Klänningen har funnits sedan 1926 och blev väldigt populär under 20- och 30-talet då den blev en symbol för den moderna kvinnan som. Det är den än idag. En enkel och kort modell gör att du är varken överklädd eller underklädd utan alltid helt rätt. Varje designer med självrespekt har en modell – välj bara den stil och designer som tilltalar dig mest

av Lyxweekend redaktionen den 15 december, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.