Vardagslyxen att lämna telefonen hemma

0

Framtidens historiker kommer förmodligen att ägna både en och två avhandlingar åt att analysera hur vår samtid påverkades av smartphones inträde i våra vardagliga liv.

Vad händer när människor plötsligt kan få all tänkbar information från hela världen genom att endast vidröra en liten skärm? Vad händer med oss när vi kan ha ett helt liv i en liten telefon? Är det av godo att vi kan både tala i telefon, skicka sms, ta ett foto och maila samtidigt som vi lagar middag? Det känns inte helt omöjligt att man i framtiden kommer att benämna vår samtid som Stresstiden likt man tidigare valt att kalla andra tidsepoker för exempelvis Upplysningstiden och Medeltiden.

Det är inte sällan man upptäcker att man suttit med sin telefon i flera timmar utan att reflektera över att tiden försvunnit iväg. Naturligtvis är det av godo att vi både kan hålla kontakten med nära och kära och att vi kan öka vår bildning under dessa enkla former, men hur mycket information kan vi ta in utan att bli blasé och upphöra att bry oss?

Lär dig att vara tillgänglig för dig själv

Att vara otillgänglig för andra och att inte kunna googla sekunden efter att ämnet dök upp i huvudet känns för många direkt obehagligt. Vi har kommit att bli en hel värld bestående av stressade individer med telefonerna i högsta hugg. När vi hamnar på ett ställe utan täckning känner vi oss ”nakna” istället för befriade för en stund.

Ett semesterparadis kan så lätt omvandlas till dess direkta motsats om telefonen ligger på samma bord som dignar av perfekta tapas.

Det värsta som kan hända är att mailet besvaras lite senare, att vi ringer upp personen som ringt utan framgång, att vi besvarar ett sms lite senare än vanligt och att vi får reda på nyheter lite efter vad vi är vana vid. Det är inte hela världen. Kanske vi istället borde lära oss att se på de ytterst få platser som numera är utan täckning som paradis på jorden?

Semestra utan telefon

Att hitta ett lugn är viktigt under semestern då vardagslivet så ofta är allting annat än lugnt. Att söka efter lugna platser där man inte kan använda telefon kan därför vara en bra investering för resten av året. Om man känner att man inte klarar av en semester utan sin telefon kan ett alternativ vara att åtminstone lära sig att ha telefonen på ljudlös och att lämna den på hotellrummet under middagen, de tidiga timmarna på stranden, när ni tillsammans står uppe på en klippa och upplever det kristallklara vattnet där nere tillsammans. Upplev allt detta tillsammans istället för med era telefoner.

Ett semesterparadis kan så lätt omvandlas till dess direkta motsats om telefonen ligger på samma bord som dignar av perfekta tapas. Telefonens aldrig upphörande plingande stör många av de vackra stunder ni delar som gott hade kunnat få den respekt de förtjänar utan telefoner.

av Lyxweekend redaktionen den 10 december, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.