Kokosolja

0

Kokospalmen har spelat en viktig roll sedan de första bosättningarna och kokosoljans användningsområden är otaliga! I Sverige har man huvudsakligen använt sig av kokosfiber men på senare år har kokos som kost fått större betydelse såväl inom dagligt näringsintag och för avgränsade hälsoförbättringar som sänkt kolesterol eller viktminskning. Att använda kokosolja för att främja hälsa är inte någonting nytt. Runt omkring i världen kan man se tydliga spår av kokosanvändning och det är var kokospalmer växer vilt som användningen är störst.

Det finns en rad områden där kokosoljan sägs ha kraftig inverkan på allmän hälsa. I takt med att intresset för kokos växt, har också antalet studier tilltagit. I dagsläget finns ett flertal verifierade effekter som kan härledas till kokos och laurinsyra vilken utgör omkring 50 procent av oljan. Bland de områden som huvudsakligen nämns i fråga om kokos, finns en uppdelning i invärtes och utvärtes användning. En sammanställning av några, dock inte alla, områden följer här.

Kokosolja för invärtes bruk

  • Förbättrad ämnesomsättning
  • Förbättrade kolesterolvärden
  • Balanserad insulinutsöndring
  • Kontrollerar blodsockernivån
  • Infektionshämmare
  • Ökar näringsabsorbtion från vardagskost
  • Gynnsam för lever, njurar samt gallblåsa
  • Hindrar svampinfektioner

Kokosolja för utvärtes bruk

  • Utmärkt fuktighetskräm för kroppen
  • Bra för hårbotten
  • Som liniment vid muskelsmärtor
  • Förebygger löss
  • Minskar rynkor
  • Anticeptisk behandling av sår och händer
  • Förhindrar hudinfektioner
  • Enkel hårinpackning

Detta är bara några av de områden som kokosolja kan användas till och ett flertal ytterligare kommer vi tillbaks till. Både kokosolja och kokosfett har genomgått studier under senare år och antalet områden där kokos ger resultat ökar kontinuerligt.

Kokospalmens användningsområden

Det är inte ovanligt att man använder så mycket som möjligt av grödor och när det rör sig om kokos finns otaliga användningsområden. Ett av de områden där kokosfibrer använts frekvent är inom reptillverkning. Tågvirke gjordes under många år endast av fibrer från kokospalmen. Orsakerna till detta har varit fler, men till stor del kan man härleda det till att kokosen förhindrar svamptillväxt och mögel vilket annars varit en risk när det gäller tågvirke för båtar. Utöver detta flyter kokosfibrerna och repen sjunker därmed inte när de ansamlar väta. Ytterligare faktorer som kan ha varit viktiga när det kommer till en praktisk användning är att fibrerna varit billiga och dessutom starka. Ett alternativ till kokosfibrer har varit hampa vilken också har egenskaper som gynnar användning i båtmiljö.

Tak och golv av kokosblad

I delar av världen där kokospalmen växer fritt, har så gott som hela trädet använts för otaliga ändamål. Bland annat har bladen flätats till tak för hyddor och mindre hus, samtidigt som fibrer från kokosnötternas hölja kunnat användas för att armera lergolv, väggar och användas som mattor. Blommornas nektar används än idag som råvara vid tillverkning av bland annat palmsocker vilket är en viktig exportvara. Saven från palmen kan dessutom jäsas till palmvin med hög alkoholhalt.

Kokosnötter

Nötterna är dock vad man huvudsakligen använder och dess näringshalt är utmärkt för att kunna livnära sig på relativt små volymer. Vid tillverkning av kokosmjölk kan restprodukter användas som djurmat och av de hårda skalen tillverkas allt ifrån skålar till redskap. Under senare tid har kokosföremål fått allt större spridning och man kan i dagsläget även köpa kokosfibrer att använda i grodd och odling som ett effektivt substrat vilket kan hålla vatten utan risk för röta och mögelbildning vilket annars är en risk vid odlingsintensiva satsningar.

Kokosolja i olika världsdelar

Även om man i västvärlden inte haft den långa tradition av kokos som kunnat verifieras i andra områden, kommer allt större insyn kring användning av kokos även hit. Sett till övriga länder kan man hitta en uppsjö användningsområden och traditionella behandlingsformer att inspireras av. Här följer några av de utbredda och nu kända områden där kokos används.

Hudkräm, hårvård, hälsa och matlagning

Det finns ett flertal länder som har en rik historia av att använda kokos som kosmetisk ingrediens. Ett av de länder som varit tidiga med denna användning är Papua Nya Guinea där man sedan lång tid tillbaks använt kokos både för estetisk kroppsvård och för att förebygga sjukdom. Ytterligare ett land där kokos förekommit i vid utsträckning är Indien. Användningen av kokos i medicin och hälsokurer dateras tillbaks i tiden hela 5000 år! Kokosfettet är en viktig ingrediens i ayurvedisk tvål och medicinalblandningar.

I vitt skilda delar av världen, som Jamaica, Nigeria, Thailand och Samoa har man kommit fram till samma slutsats: Kokos är ett allround preparat som fyller viktiga funktioner! I samtliga dessa länder dricks kokosvatten sedan lång tid tillbaks och man använder kokosfett för att behandla såväl öppna sår som inflammationer och virus. Sett till den volym kokos som konsumeras, har befolkningen i Tokelauans fått namn om sig att vara konnässörer vad gäller kokos. Stämmer tankarna om deras kosthållning utgör kokosfett omkring 60 % av totala kaloriantalet.

Kokosolja för hud och hår

Även om kokosen har en rad positiva och gynnsamma hälsoeffekter vid både förtäring, som hudkräm och i andra former, är den estetiska användningen också utbredd. Utifrån ett flertal studier går estetiken och hälsoområdet samman och det ena ger det andra. Dock finns det ett flertal sätt att ersätta övriga kemiska skönhetsprodukter med någonting så enkelt och naturligt som kokos, vilket inspirerar användare i hela världen. Detta omtalade fett kan fungera utmärkt både som hårinpackning och för att rengöra tänderna och hålla emaljen vit. Kokosolja har ett flertal näringsämnen som återfuktar håret och gör det mjukt och behagligt. I tips för hur man skall använda kokosolja som hårinpackning, är det vanligt att kombinera denna med avocado för att efter 30 min. tvätta med vanligt schampo.

Skölj munnen med ekologisk kokosolja

Att ta hand om tänderna är en självklarhet och varje år säljs tonvis tandkräm, munvatten, flour och tandtråd. Allt för att på ett skonsamt sätt kunna avlägsna plack och bakterier. Allt för stor mängd bakterier och plack kan skada tänder och tandkött samt ge dålig andedräkt. Det finns en mycket enkel teknik för att komma tillrätta med dessa problem och det handlar naturligtvis om kokosolja. Oljan drar till sig och löser upp plack på ett effektivt sätt och har antibakteriella egenskaper. På detta vis kan man förebygga orsakerna till plack och karies. Dessutom neutraliseras en hel del lukter samtidigt som du får en frisk och härlig kokossmak i munnen efter sköljningen av tänderna.

Hälsokost

Det finns en utbredd rädsla för fett generellt och det är en stor nackdel för konsumenter som vill hålla sig sunda och friska. Det är inte ovanligt att vi får i oss allt för mycket fett och kalorier. Dock är det viktigt att göra skillnad på de olika fettkällor och sammansättningar som förekommer. När det rör sig om skadligt fett är det vanligt att omtala de långa fettsyror som höjer kolesterol bland annat. Dessa i allt för hög utsträckning kan utgöra hälsorisker. Kokosfettet består till störst del av meddellånga fettsyrar vilka inte alls i samma utsträckning skadar kroppen utan istället bland annat underlättar upptag av viktiga mineralämnen och näringsämnen. Under rubriken ”näring” går vi djupare in på de olika komponenterna och sammansättningen i kokosolja. Värt att nämna är att kallpressad kokosolja är att föredra. Den härdade variant som går att hitta har behandlats på ett sätt som bidrar till att man förlorar viktiga ämnen som gynnar kroppen. Om hälsokost är i fokus, är därför en oraffinerad produkt nyttigare.

Kroppsliga effekter

När man inkluderar kokosolja i sin kost kan man få en rad fördelar. Bland annat är denna råvara känd för att slå ut skadliga bakterier, som vissa stafylokocker. Dessutom motverkar koksoljan vissa mikroorganismer och förbättrar hälsan. Det finns åtskilliga medicinska tillstånd där man kan använda kokosfett som en del i övrig behandling. Ännu forskas en hel del på området och det kommer allt som oftast rön vilka öppnar för diskussion kring bättre användning av kokos för bättre hälsa.

Träning

När det gäller träningsaktiva har kokosolja blivit viktigare och allt oftare omnämnt. Detta till följd av att man enkelt kan få i sig bra fett som också bidrar till ämnesomsättningen och hjälper konsumenter att träna bort fett. De gynnsamma fettsyrorna i kokosolja bidrar också till att ta upp näringsämnen. De fettlösliga vitaminer som förekommer, samt också omega fettsyror, kan enklare tas upp vid konsumtion av kokosolja. Dessa har viktiga funktioner för de som tränar varför kokos åter blivit en favorit.

Kokosolja för stabil viktminskning

Att äta fett för att påskynda fettförbränningen kan verka som en motsättning men flertalet studier verifierar denna relation. Dock skall man som alltid vid stabil viktminskning tänka på antalet kalorier. Kokosfett innehåller i regel omkring 900 kcal/100gram och överkonsumtion är sällan att rekommendera. Till följd av sin näringssammansättning används dock stora volymer kokosolja i LCHF och ketondieter. Kokosfett har en förmåga att stimulera kroppen att använda fett som bränsle vilket har en påverkan på ämnesomsättning såväl som viktminskning som helhet. Övervikt som kommit som effekt av obalans i blodfetter, kan ofta korrigeras med kokosfett pga dess inverkan på dessa. I synnerhet bukfetma påverkas av kokosfett vilket för många är en välkommen egenskap. Fett som lagras kring bukens organ har visat sig påverkas i högre grad än fett som återfinns på andra delar av kroppen.

När det gäller viktminskning är kokos en av många råvaror att överväga. Det är svårt att helt och fullt utgå ifrån kaloriräkning i och med att kalorier, enligt moderna insikter inte går att jämföra med varandra utan nyanser. Kaloriernas ursprung är viktiga att ta hänsyn till och vissa fettsyror, som kokosolja, stimulerar mer än lagrar fett. Oavsett kalorital är det även verifierat att hälsan påverkas stort av fettsyrorna i kokos vilket gör kroppen friskare och därmed underlättar arbetet som krävs för stabil viktnedgång.

Näringsinnehåll i kokosolja

För att hitta ett rimligt sätt att närma sig kokosolja ur ett vetenskapligt perspektiv får vi titta på hur kokosolja är uppbyggt och vilka näringsvärden vi kan se. Därefter kan vi gå vidare och se hur näringsvärdet kan användas på rätt sätt. Kokos som har mognat har ungefär dessa värden. I och med att varje kokosnöt kan se olika ut och ha olika fördelning, är det en fingervisning och gör inte anspråk på exakta information. RDI är rekommenderat dagligt intag av ämnen utifrån Institute of Medicine, National Academies US. Vi anger detta i procentform.

Kokos 100 gram

  • Vatten 46,99 g
  • Energi 1481/354 kj/kcal
  • Protein 3,33 g
  • Fett 33,49
  • Aska (beräknat restämne vid upphettning) 0,97 g
  • Kolhydrater 15,23 g
  • Fibrer 9 g
  • Sockerarter 6,23 g

Detta är en enkel och överskådlig näringsförteckning som ger en hel del information om näringsfördelningen i kokos. För att gå ännu djupare i ämnet följer även en mycket detaljerad näringsprofil som tar fram vitaminer och mineralämnen, proteiner och aminosyror. Det är samma vikt kokos, 100 gram, även i denna tabell. För den som är bekant med näringsinnehållet i kokosolja kan denna tabell förvåna i och med den rika förekomsten protein och aminosyror. När man framställer kokosolja, försvinner proteiner ur processen och en hel del kostfiber blir också kvar i resterna av framställningen. Detta används generellt som djurfoder. Kokosolja kan även utvinnas av resterna från tillverkning av kokosmjölk vilket ger ytterligare en något varierad näringsfördelning.

Mineraler

  • Kalcium 14 mg (1 %)
  • Järn 2,43 mg (19 %)
  • Magnesium 32 mg (9 %)
  • Fosfor 113 mg (16 %)
  • Kalium 356 mg (8 %)
  • Natrium 20 mg (1 %)
  • Zink 1,10 mg (12 %)
  • Koppar 0,435 mg
  • Mangan 1,5 mg (71 %)
  • Selen 10,1 µg

Vitaminer

  • Vitamin C 3,3 mg (4 %)
  • Thiamin 0,066 mg (6 %)
  • Riboflavin 0,020 mg (2 %)
  • Niacin 0,540 mg (4 %)
  • Pantotensyra 0,300 mg (6 %)
  • Vitamin B6 0,540 mg (4 %)
  • Folate 26 µg (7 %)
  • Kolin 12,1 mg
  • Vitamin E 0,24 mg (2 %)

Fett

  • Mättat fett 29,698 g
  • Enkelomättat fett 1,425 g
  • Fleromättat fett 0,366 g

Aminosyror

  • Tryptophan 0,039 g
  • Threonine 0,121 g
  • Isoleucine 0,131 g
  • Leucine 0,247 g
  • Lysine 0,147 g
  • Methionine 0,062 g
  • Cystine 0,066 g
  • Phenylalanine 0,169 g
  • Tyrosine 0,103 g
  • Valine 0,202 g
  • Arginine 0,546 g
  • Histidine 0,077 g
  • Alanine 0,170 g
  • Aspartic acid 0,325 g
  • Glutamic acid 0,761 g
  • Glycine 0,158 g
  • Proline 0,138 g
  • Serine 0,172 g

Laurinsyra

Det finns ett flertal olika fettsyror med olika egenskaper och funktion. Omkring hälften av alla fettsyror i kokos är laurinsyra. Detta är en fettsyra som har en medellång kedja och ett flertal gynnsamma egenskaper. Kemiskt rör det sig om en fettsyratriglycerid som i kroppen förändras till monolaurin. Det innebär att den har en viktig effekt som antibakteriell glycerid som förhindrar virus och skadliga bakterier.

Härdad eller kallpressad kokosolja

Det finns några olika tekniker att använda sig av när man skall framställa kokosolja eller kokosfett. Dessa är egentligen samma sak och det som varierar är temperaturen. Kokosfett smälter vid låga temperaturer och ofta räcker kroppstemperaturen för att förvandla fett till olja. Oftast är det bra att hålla sig till kallpressad kokosolja i och med att alla näringsämnen finns kvar i denna. Använder man sig av en upphettad eller härdad kokosolja saknas flera av de vitaminer och proteiner som annars finns i kokosen.

Kallpressad ekologisk kokosolja

Även om man nämner kallpressad kokosolja som ett begrepp, finns några olika sätt att gå tillväga när man framställer även denna. Vanligtvis plockas dock mogna kokosnötter vars kopra, fruktkött, torkas vid låg temperatur. Detta är för att, som i RAW food teorier, behålla alla näringsämnen som försvinner vid upphettning. När kopran är torr mals denna och man framställer olja ur densamma.

Kokosolja benämns ofta som virgin eller extra virgin för att beteckna vad för olja det rör sig om. Att välja ekologisk olja är en självklarhet för många som konsumerar kokos i hälsosyfte men det är inte fel att understryka detta ytterligare. Ekologisk kokosolja har framställts på ett ekologiskt vis och är helt utan okända ämnen.

Även om kokosolja ej skall ha upphettats under tillverkningen kan man använda densamma som ett alternativ till vanlig matolja även vid stekning. Någonting man dock bör känna till är att man tappar några av de näringsämnen som annars finns i kallpressad ekologisk kokosolja. Jämfört med rapsolja finns dock andra fördelar även vid upphettning.

När man tillverkar virgin kokosolja kan man använda sig av såväl kokosmjölk som färsk eller torkad kokos. Proceduren är dock något annorlunda än vid tillverkning av kallpressad kokosolja. Både virgin och extra virgin olja är bra och hälsosamma alternativ.

Härdat kokosfett

Kanske har du sett silvriga förpackningar med kokosfett i matvaruhandeln? Detta är förvisso kokosfett men den är härdad och har i allmänhet hettats upp kraftigt. Därtill tillsätts diverse ämnen för att nå önskad textur och hållfasthet. Detta är inte kokosfett att rekommendera för den som vill uppnå hälsofördelarna som kommer vid användning av kallpressad ekologisk kokosolja.

Vid tillverkning av kokosolja krävs ungefär 170 kilo fruktkött för att framställa 70 liter olja. Det innebär ungefär 1,440 kg hela kokosnötter.

Fett

När det gäller kokosolja är diskussionen om fett ofrånkomlig. Det finns stor variation i hur man ser på olika fetter och generellt väljer man att dela upp de olika i grupper utifrån fettypen. Vanligtvis mättade fetter, enkelomättade fetter och fleromättade fetter. Det finns rekommendationer som säger att man bör begränsa intaget mättat fett till omkring 10 % av dagligt kaloriintag. De enkelomättade fetterna bör vara mellan 5-10 % samt omkring 10-15 % fleromättat fett.

Det är intressant att ställa detta mot rön gällande kokosolja då denna till stor del består av mättat fett. Trots att kokosolja framförallt innehåller mättat fett, är det en annan typ av fettsyra än traditionella mättade fetter. I kokosolja är det fettsyror som är medellånga vilket innebär att de är delvis lösliga i vatten till skillnad från långa fettsyror. De innehåller dessutom ett flertal näringsämnen som är viktiga för kroppen och som till och med visats stimulera ämnesomsättningen. Kokosfettet underlättar även kroppens upptag av omega fettsyror vilka är fleromättade.

Källor

http://www.nationalacademies.org/

http://www.usda.gov

http://www.livsmedelsverket.se/

http://nosugaradded.se/halsans-guld-50-tips-pa-hur-du-bast-anvander-kokosolja/

av Lyxweekend redaktionen den 22 mars, 2016

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.