Orken – finns den?

0

Det är oftast inte bara ett enda måste som fyller ens vardag. Om det vore så väl, skulle nog många säga.

Först och främst är det jobbet, och kanske är det inte bara ett jobb utan möjligen är det två, eller fler! Det beror lite på hur man räknar och tänker, kanske har du ett par timjobb och utöver det en huvudsaklig anställning, eller som åtminstone är det som du anser vara din huvudsakliga anställning.

Kanske har du ett eller flera fritidsintressen som kräver att du lämnar hemmet och åker iväg till det där gymmet, eller dansklassen eller ridningen. Möjligen har du barn, ett eller kanske två, vilka i sin tur har hämtnings- och lämningstider att passa. Mycket troligt är att även dina barn har en eller ett par fritidsintressen som kräver aktivitet och att man åker eller går iväg någon annanstans än hem, efter att förskolan eller skolan är slut för dagen.

Kanske har du dina barn på ett föräldrakooperativ, som förstås kräver sin beskärda del av din uppmärksamhet och tid i anspråk? Kanske har du föräldrar eller morföräldrar som indirekt kräver din uppmärksamhet och hjälp, luncher att boka in, vänner som du ständigt har dåligt samvete över att du träffar alldeles för sällan…
Ja, förmodligen känner du igen dig i en hel del av dessa påståenden. Och du är långt ifrån ensam!

Är det lyx att må bra?

De allra flesta lever idag en tillvaro som i längden – om vi ska vara helt ärliga – inte är särskilt hållbar. Vi tänker att vi unnar oss lite avkoppling när vi boka in en långhelg på hotell eller liknande, och resonerar som så att ”under denna helg ska jag maxa min avkoppling!”. Och visst, detta kan fungera för många, men mycket vanligt är också att det tar en flera dagar bara att komma ner i varv.

När man väl lyckats göra det, ja då är det dags att kasta sig upp i sadeln igen! Det är helt enkelt svårt att ”maxa” sin avkoppling så där utan vidare, och på beställning. Avkoppling, att stressa ner och bara koncentrera på att själv må bra, det är oftast ingenting som är särskilt lätt att själv tvinga fram överhuvudtaget.

Man gör rätt i att öva på detta, lite lagom och ganska ofta. Dels för att inte glömma bort hur det känns att faktiskt lägga alla måsten åt sidan för en stund, och dels också för att investera lite i sig själv. Det är nämligen så att det vi idag definierar som lyx, det är i själva verket en del av det där som vi borde mixa in i vårt dagliga leverne i lagom doser.

Det är inte lyxigt att må bra! Det är inte lyxigt att slippa ha magkatarr för några veckor, det är i själva verket det – de frånvarande magproblemen – som borde vara vårt normaltillstånd.

Må bra på riktigt

Våra kroppar är inte byggda för att leva på det sättet vi idag gör. Vi gör helt rätt i att prioritera om i vardagen, om vi börjar känna att tillvaron börjar närma sig det ohållbaras gräns. Dina vänner (om de är bra vänner) kommer att förstå om du inte har tid att träffa dem riktigt lika frekvent som innan, under en period. Dina vänner kommer även att förstå att de kanske inte får den allra mest genomtänkta, snyggaste och perfektaste julklappen eller födelsedagspresenten i år.

Det är oftast helt ok, att inte i allt vara perfekt. Tro det eller ej, och kalla det lyx om du vill, men huvudsaken är att du mår bra i längden!

av Lyxweekend redaktionen den 1 juli, 2017

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.