Alla måsten är påhittade

0

”Det var länge sedan du tränade”. Meddelandet från Runkeeper fyller upp min skärm och ger mig en sådan där känsla av att; ”ja, det stämmer ju rätt bra, det var nog rätt länge sedan”… Runkeeper har ju minsann koll.

När jag sedan går in på Facebook blir jag påmind om att jag också borde ha en sådan där mysig lugn stund, lite mindfulness, och förresten, bara måste äta en riktigt god middag. Gärna många rätter på någon tjusig restaurang. Men hur ska jag kunna göra det när Runkeeper tycker att jag ska träna istället? 
Och så måste jag också börja med Yoga och jag borde verkligen åka till Dubai, det gör ju alla på Facebook. Resa måste jag verkligen, lite oftare. Ibland känns det som det kanske viktigaste med att göra det, är för att kunna lägga upp en bild på ett parasoll underifrån, där man bara skymtar den klarblå himlen och få skriva som text till bilden; #becauseimworthit eller ”förattjagkan”.
Jo, jag har gjort det själv en gång. Inte skrivit texten, men väl lagt upp en bild på ett parasoll. Underifrån. Med klarblå himmel. Undrade hur jag tänkte då egentligen? Eller är det så att vi slutat tänka och bara följer med strömmen och gör som alla andra?
 Och på detta sätt skapar en massa måsten som egentligen inte finns?

Är det inte dags att göra revolt mot dessa måsten, att vara på ett visst sätt, för att alla andra är det, eller låtsas att vi är det, för att vara som alla andra?

Är det inte bara dags att få vara sig själv och inte känna en massa måsten?
Dags att vi väljer att leva våra egna liv? Vi har så många måsten redan i våra liv. Merparten av oss måste jobba på bestämda tider och ha möten på bestämda tider. Många måste gå till sina jobb trots att de kan göra jobbet någon annanstans. Är inte egentligen arbetstiderna i väldigt många yrken någon kvarleva från förr? De behövs ju inte längre. Lika lite som att man behöver åka till Dubai för att alla andra verkar göra det, åtminstone på Facebook.

Och så kommer frågan; måste vi göra så mycket hela tiden? Det finns ett fint gammalt indiskt ordspråk; ”gör mindre och åstadkom mer”. Det tror jag på. Jag tror att vi ska låta saker få ta tid. Köp en slowjuicer, om du nu gillar att göra juice alltså. Den tar tid. Eller, en Chemex kaffekanna (den som ser ut som något från kemilektionen) och droppa vattnet sakta, sakta, över kaffet. Det tar tid. Eller köp en pall och sätt in i duschen och låtsas att du är på ett japanskt spa. Det tar också tid. Dessutom ger det en massa avkoppling och en tid utan måsten. (Om du nu inte känner att du måste lägga upp en bild från duschen där du sitter och genomför din avkopplande och avstressande badritual förstås. För att visa alla andra hur lugn och avkopplad du är alltså).

Så mitt råd till dig är enkelt, lev ditt eget liv. Skit i alla måsten. Om det nu inte är måsten som du måste göra för att just du mår bra av dem!

av Lyxweekend redaktionen den 25 september, 2015

Om skribenten

Göran Adlén är trendspanare, författare, varumärkeskonsult och en av landets mest efterfrågade talare. Nu senast omtalad för utmärkelserna som Årets Föreläsare och vinnare av Narrenpriset. Göran är aktiv konsult i varumärkesresor och har under åren drivit flertalet affärsutvecklingsprojekt och förändringsprocesser i Sverige och utomlands.

Comments are closed.