Det handlar inte om vad du gjort, utan vad du kan, vill och ska göra!

2

Du saknar branscherfarenhet! Du har ett fantastiskt CV..men vi tog någon från vårt eget verksamhetsområde.”

Har du hört det någon gång? I många yrken har vi fastnat i ett historieträsk där vi övervärderar gamla meriter och glömmer bort vad personen kan göra eller vill göra. Det är det jag tycker är så tragiskt och skrämmande.

Precis när jag skriver den här krönikan så får jag ett meddelande från en tjejkompis som lyckats otroligt bra på sitt nuvarande jobb inom IT-branschen.
Nu söker hon ett toppjobb inom hälsosektorn och är rädd att de hellre kommer att välja någon från den branschen istället för henne. Och vad ska jag säga?
– Jo, det är en stor risk att de gör det. Och det är inte en risk för henne utan för företaget.
För vem har störst chans att göra något nytt och annorlunda? Knappast någon från samma bransch, utan troligtvis någon som har ett driv att vilja lära sig branschen, som har en ambition att göra något annorlunda och som har passionen att vilja komma med nya idéer och ser möjligheterna som förändrar.

För idag vet vi att hjärnan är så mycket mer plastisk än vad vi trott tidigare och vi kan lära om, mycket senare i livet. ”Det handlar inte om vad jag har gjort, utan vad jag vill och ska göra”.

De allra flesta stora nyskapande förändringar av en bransch har kommit utifrån, från personer som har en annan erfarenhet, inhämtade från andra områden. Men företagen bygger ofta upp stereotypa mallar på de som de ska anställas. Och vad blir konsekvensen av detta? Jo, de slipper förändringar. För störst chans att se hur en bransch eller företag ska kunna förbättras och förändras är de som inte befinner sig mitt i smeten, utan ser det lite vid sidan om.

Det är därför CV känns förlegat. Det är därför personlighetsanalyser också känns förlegat. För idag vet vi att hjärnan är så mycket mer plastisk än vad vi trott tidigare och vi kan lära om, mycket senare i livet. Detta är en kunskap vi har idag, men vi anpassar inte vår rekrytering av det utan fortsätter i gamla hjulspår. Förödande!

Men se också till att du inte själv fastnar i detta CV-träsk och blir en slav under ditt förflutna. Du kan mer än du tror. Du kan lära dig mer än du tror. Det enda som är svårt att lära sig det är äkta passion. Antingen brinner du för något eller så gör du inte det! Du kan aldrig spela passionerad. Jo, om du är en bra skådis kan du spela det, men förr eller senare blir du genomskådad. Så var ärlig mot dig själv och vad du vill göra. Och har din omgivning svårt att förstå vilken talang du är så säg bara: ”det handlar inte om vad jag har gjort, utan vad jag vill och ska göra”.

av Lyxweekend redaktionen den 2 oktober, 2015

Om skribenten

Göran Adlén är trendspanare, författare, varumärkeskonsult och en av landets mest efterfrågade talare. Nu senast omtalad för utmärkelserna som Årets Föreläsare och vinnare av Narrenpriset. Göran är aktiv konsult i varumärkesresor och har under åren drivit flertalet affärsutvecklingsprojekt och förändringsprocesser i Sverige och utomlands.

2 kommentarer

  1. Hej tack vare en delning här i cyberspace så kom jag in på din sida som gjorde min dag. Bekräftade min tanke gjorde din text. Har upplevt såå många gånger detta ” fenomen” . Följer nu dig för lite boost för min egna företagsutveckling . Härligt att mött någon med samma energi och tänk.

  2. Marita Oelker on

    Stort tack Göran för dessa tankar och utmanande synpunkter inom rekrytering om hur företag och vi rekryterare behöver tänka för att skapa framgångsrika värden.