Du behöver inte vara den du är, om du inte vill alltså!

0

”Du vet, det här är min personlighetstyp”. ”Jag bara är sådan, det är inget jag kan ändra på”. Du har säkert hört det från någon i din omgivning eller så har du kanske sagt det själv. Du har kanske lyssnat på någon föreläsare genom åren som berättat att redan de gamla grekerna delade in folk i olika grupper och du skrattar gott åt att du fått en benämning eller färg på hur du är. Du har fått ett kvitto på vem du är.

Men den gamla hunden kan lära sig sitta och du kan faktiskt ändra dig betydligt enklare om du bara vill. De senaste årens hjärnforskning har visat att hjärnan är så mycket mer plastisk än vad den gamla forskningen visat och att man faktiskt kan ändra beteende mycket enklare än vad man trott tidigare. Framför allt är det glädjande att du kan lära dig nytt under hela din livstid. Så vill du ändra dig, så kan du ändra dig. Men det måste vara du själv som bestämmer. Ingen annan. Det måste vara du som är så motiverad av förändringen att det är du som ser en vinst av att ändra dig. En vinst som är tillräckligt stor.

Du ska aldrig ändra dig för någon annan om du inte är med på det själv. Då blir det bara en kortvarig förändring. Då trillar du lätt in i gamla beteenden igen, för då har du inte gjort det för din egen skull och då kan det aldrig bli en långvarig effekt på förändringen.

Det sker så mycket forskning kring hjärnan och ”hjärntrenden” är väldigt stark just nu. Många hundratusentals nya forskningsprojekts resultat slår hål på den ena gamla sanningen efter den andra. Mycket handlar om just vår förmåga att lära om och att tänka om.

När något ämne blir hett så kommer det så klart nya produkter och tjänster. Och självfallet finns det nu en massa appar för hur du ska kunna ändra dina vanor och rutiner. Och snart kommer även den brutala Pavlok, (pavlok.com) ett armband som ser ut som ett träningsarmband, men till skillnad från träningsarmbandet så får du en stöt varje gång du gör något du bestämt dig för att du inte vill göra. Det är den brutala varianten av ”förändringshjälpmedel”. J

Och så kommer den analoga och mycket snällare Flip-Band (myflipband.com). Låt oss säga att du bestämt dig för att meditera 10 minuter varje dag (vilket du alltid hävdat inte passar dig och din personlighetstyp, det är du alldeles för rastlös och skeptisk till), och det är ett gummiarmband som du vänder på, när du gjort det du bestämt dig för att börja göra, det som är din förändrade rutin. Det känns litet behagligare än det första exemplet. J Och kanske visar det sig att rastlösheten försvann med ens med denna nya rutin? Vem vet?

– Bara den som bestämt sig för att prova.

Men oavsett vilken metod du väljer för att förändra något i ditt liv, så bär med dig själva tanken på, att du faktiskt kan ändra dig om du bara själv vill det och om vinsten till förändringen är tillräckligt stor. Och var väldigt skeptisk när någon säger till dig ”om du vill det, så ändrar jag mig”. Då kan du förstås säga ja, men du vet vad som händer!

Lycka till!

av Lyxweekend redaktionen den 5 juni, 2015

Om skribenten

Göran Adlén är trendspanare, författare, varumärkeskonsult och en av landets mest efterfrågade talare. Nu senast omtalad för utmärkelserna som Årets Föreläsare och vinnare av Narrenpriset. Göran är aktiv konsult i varumärkesresor och har under åren drivit flertalet affärsutvecklingsprojekt och förändringsprocesser i Sverige och utomlands.

Comments are closed.