Fira nyår med stil i Europa

0

Nyår ligger precis runt hörnet. Har du fortfarande ingen aning om hur eller var du ska fira det? Kanske är det dags att utforska en ny ort? Då hittar du två fina alternativ inom bekvämt reseavstånd – Köpenhamn och Prag.

Med Michelin i Köpenhamn

Med flyg från Stockholm ligger Köpenhamn inte mer än en timme bort. Både SAS och Norwegian flyger hit med direktflyg. Detta gör staden till ett perfekt resmål för den som inte kan åka på en längre semester under nyår, utan snarare tänker sig en härlig weekend.

De flesta restauranger och nattklubbar har speciella nyårspaket med välkomstdrink, nyårsmeny och champagne. Aarø & co. är en av dem. De har tilldelats en stjärna i Guide Michelin för sina gastronomiska specialiteter tillagade på lokala råvaror. På nyårsafton slår de upp portarna 18.30 och serverar en sjurättersmeny direkt från det danska kökets hjärta, komplett med valbar vin-och champagnemeny och läckra appetizers. Du avnjuter anrättningarna under tvåhundraåriga vitkalkade valv inne i restaurangen, som är belägen precis i början på Dronningens Tvaergade i Köpenhamn.

När tolvslaget börjar närma sig samlas man på Rådhusplatsen, som ligger centralt i Köpenhamn. Samtidigt som rådhusklockorna ringer in det nya året får du beundra ett vackert fyrverkerispel. Om du inte vill trängas på torget kan du även ta dig till Dronning Louises Bro, som är en annan perfekt skådeplats för fyrverkerierna. Se till att boka taxin i god tid innan.

Tivoli har numera också satsat på nyårsfirande. Karuseller och butiker har som vanligt öppet i nöjesparken under dagen, medan restaurangerna bjuder på utmärkta nyårssupéer som blivit väldigt populära. Tivoli har även en alldeles egen fyrverkerifestival. Under några dagar runt årsskiftet får du se en storslagen fyrverkerishow med ett unikt tema varje dag. Showerna har tagits fram av pyrotekniker från länder som Frankrike, Spanien och Sverige. Definitivt inte något man vill missa under sin Köpenhamn-vistelse.

Den gyllene staden

Prag är onekligen en östeuropeisk pärla. Den tjeckiska huvudstaden är en av Europas vackraste och mest välbevarade städer. Här hittar du både underbar arkitektur, sevärdheter och bra shopping för mellandagarna, om du väljer att åka ett par dagar innan nyår för att på riktigt insupa den rika atmosfären.

Prag har ibland kallats för den ”gyllene staden” och det är inte svårt att förstå när man ser de konstfullt smyckade husfasaderna glittra i skenet från Vltava-floden. I Sverige har vi länge betraktat Tjeckien som en del av östblocket, men faktum är att Prag alltid har varit en stad i väst. För dig som vill se Öst- och Västeuropa mötas i kultur och arkitektur till tonerna av klassisk musik är Prag ett hett tips inför nyår.

När det gäller boende finns det många alternativ som är både exklusiva och prisvärda. Augustine Hotel Prague hamnar ständigt högt i rankningarna på hotellguidernas hemsidor. Hotellet är givetvis beläget mitt i hjärtat av Prag, inom kort gångavstånd till Karlsbron. Där utkämpades hårda strider mot den svenska armén 1648. På det här hotellet hittar du, som sig bör i spa-staden Prag, ett fullständigt spa med både bastu och ångbastu. Hotellet lever onekligen upp till sina fem stjärnor med komplett fitnessanläggning, rymliga lyxsviter och en härlig restaurang och bar. Kuddmeny finns tillgänglig och varje rum är utrustat med en espressobryggare.

Med Gamla Stan runt hörnet är det självklart att det är där du skall fira in det nya året. Fyrverkerishowen på torget är vida känd. Om du vill avnjuta himlaskådespelet från floden finns goda möjligheter att hyra en privat kanalbåt för hela ditt sällskap där ni kan avnjuta både supé och fyrverkerier. Som alltid gäller det dock att vara ute i god tid när du bokar.

av Lyxweekend redaktionen den 15 december, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.