Hur ser vi på njutning?

0

Njutning. Om du tänker efter, hur ofta hör du det ordet nämnas? Och i vilka sammanhang?

Oftast är det i kulinariska sammanhang, alltså när det handlar om olika typer av maträtter eller annat ätbart. Men är det verkligen bara mat och sådant man äter som ska få benämnas och klassas som njutbart? Är det verkligen bara det sättet som vi ska få njuta på – genom att äta? Och är det verkligen bara den anledningen vi ska få äta av, för att njuta och unna oss? Inte för att, tja…leva?
Nej, det är dags att ta tillbaka njutningsbegreppet! Njutning kan vara så mycket mer, och innefatta både sådant vi ”unnar oss” det vill säga har tillgång till bara ibland, och även sådant vi liksom väljer att infoga i vår vardag för att det är sådant som gör oss gott. Sådant som vi upplever vara njutningsfullt.

Att njuta kan handla om att kanske göra som Amelie från Montmartre, stoppa handen i en påse torra bönor, bara för att få känna prasslet mellan fingrarna.

Vad kan njutning innebära?

Svaret är att det kan vara nästan vad som helst. Och måste inte alls vara något extravagant, eller ens särskilt sinnligt, på ett fysiskt sätt. Forskning visar att genom att väva in stunder och kanske timmar av ren och skär må-bra-tid i ditt vardagsliv, så kan du både förlänga livet, men också faktiskt få ett betydligt roligare liv att leva!

Så vad skulle det kunna betyda för dig?

Att njuta kan handla om att kanske göra som Amelie från Montmartre, stoppa handen i en påse torra bönor, bara för att få känna prasslet mellan fingrarna. Det kan vara att tillåta sig själv att få fönstershoppa sådant som man tycker är vackert. Vem har inte surfat sig fram till sin favoritbutik på nätet, fyllt en varukorg med allt det man skulle vilja köpa om man bara hade råd, för att sedan lämna webshopen utan att ha spenderat ett öre? Detta är en faktiskt ganska vanlig form av modern fönstershopping. Du tillåter dig att klicka, peka, vrida och vända på, helt enkelt att vara nära sådant du tycker om. Sedan finns det ju ingenting som säger att du måste köpa och äga det du just fördjupat dig i. Det viktigaste är ju på sätt och vis avklarat: du har fått göra något bara och enbart för att du tycker om det. Det finns kanske absolut ingen nytta eller särskild mening med att göra sådant som du finner roligt, men det är just därför som det är så oerhört viktigt att få göra just de sakerna! Det är när man hänger sig åt något utan det där nytto-tänket, som man verkligen har en chans att må bra och få möjlighet till att koppla av.

Allting måste inte ske av en särskild anledning, att du tycker om det är faktiskt en anledning god nog! Med andra ord: det må klassas som lyx att njuta, men i så fall är varenda en av oss – oavsett vem det är – värda lite lyx och lite njutning, varenda vareviga dag. Så det så!

av Lyxweekend redaktionen den 3 juli, 2017

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.