Varför unna sig något extra i vintermörkret?

0

Känns vardagen som en enda lång regnig novembertisdag? Till synes ändlös, uppenbarligen utan något dagsljus överhuvudtaget, och bara allmänt…grå?

Lugn, du är långt ifrån ensam om att känna så här. I vårt nordiska klimat blir det ofta en väldigt hastig övergång mellan höst och mer definitiv vinter, och för många människor kommer det här som en mindre välkommen mörkerchock varje år. Vissa människor verkar inte alls påverkas av mörkret, medan andra nästan går in i ett slags depressivt tillstånd.

Oavsett vilken av kategorierna du själv tillhör så är lite vardagslyx något vi alla mår extra bra av att unna oss, så här i mörkare tider.

Under de ljusa månaderna kommer lyxen automatiskt – på vintern får vi istället addera den.

Det är självklart fortfarande lika rätt att unna sig något extra under vår eller sommarmånaderna, men ofta kommer det där lilla extra – de lite extra lyxigare stunderna – lite mer naturligt under de årstiderna. Ljuset gör oss gladare, det är lättare att spontant hitta på aktiviteter utomhus, och du är inte lika bunden till hemmet och att vara inomhus som du är under vintermånaderna. En parkpicknick förvandlas lätt till en spontan grillmiddag, och varken du själv eller dina vänner ödslar någon tankekraft på att tiden går eller att det helt plötsligt hunnit bli kväll. För kylan finns inte där lika påtagligt eller inte överhuvudtaget, och ditt spelrum blir så mycket större på att naturligt sätt, när du inte är lika självklart hänvisad till hemmet.
Ekvationen är egentligen inte särskilt svår: du har lättare till glädjen när du har större frihet: både fysisk och psykisk dvs både rent utrymmesmässigt och ativitetsmässigt.

Tänk utanför boxen: vad mår just du bäst av?

Men hur ska man tänka då, för att få även de mörka månaderna att kännas meningsfulla, att hitta på saker och aktiviteter som lyser upp tillvaron, sätter lite guldkant?

En viktig sak är att tänka utanför boxen. Det låter kanske banalt eller självklart, men handlar i det här sammanhanget om att våga utmana dina föreställningar och visioner om hur saker och ting ”ska vara” eller tillvaron ”ska” se ut. Det handlar även om att känna efter och riktigt komma underfund med vad just du mår bäst av.

Tänk till exempel efter hur du inreder ditt hem. Känner du liksom många med dig, att du önskar juldekorationerna och ljusen kunde få sitta kvar längre än vad de idag får?
Köp hem ett par ljusslingor vetja! Drapera dem på de mörkare ställena i ditt hem, eller helt enkelt där du vistas mest. Vi människor är varelser som behöver ljus för att överleva och må bra, och det är inget konstigt att trenden med ljusslingor har blivit så stor som den har blivit de senaste åren.

Lys upp!

Ett annat sätt är att ställa fram levande ljus, högt och lågt och spara inte på krutet! Blockljus eller värmeljus funkar självklart bra för att lysa upp och locka fram en lyxig mysfaktor, men allra finast blir det om du har lyckats fynda några vackra mässingsljusstakar på loppis eller i en antikaffär. Ljusstakarna bidrar inte bara med en vackert gammaldags stämning, mässingen bidrar till att reflektera ljuset från lågan, och lyser upp än mer! Dessutom ger dem ditt hem något lite alldeles extra, både ljus och den där unika känslan som bara unika inredningsföremål kan ge. Vardagslyx när den är som bäst: ljus och vackra ting helt enkelt – och det är du verkligen värd!

av Lyxweekend redaktionen den 22 december, 2016

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.