Modeveckan i Paris

0

Den som någon gång besökt Paris vet att det är en stad som alltid sprudlar av energi, men två gånger om året lever den upp mer än någonsin. Under Paris Fashion Week kommer modecirkusen till den franska huvudstaden och sätter sin prägel på allt. Många besökare är modeller, modejournalister och designers, men det finns skäl att besöka Paris under modeveckan också för en vanlig modeintresserad resenär. Det är en vecka fylld med moderelaterade aktiviteter, så det finns mycket att välja på för dig som letar efter en unik modeupplevelse.

Först måste du bestämma dig för om du vill åka under våren eller hösten. Säsongen avgör nämligen till stor del kollektionernas utformning och klädernas utseende. Paris Fashion Week går av stapeln två gånger om året, höstens och vinterns kollektioner visas i slutet av september medan vår- och sommarkollektionerna visas i mars. Datumen kan variera något för varje år, så det kan vara klokt att tidigt kontrollera om dagarna passar för din resa.

Besök modeveckan i Paris

Modeveckan Paris ModellerDen som vill besöka modeveckan i Paris bör vara något flexibel samt ute i god tid. Du är inte ensam om att ha fått idén att åka till modets huvudstad under den stora branschfesten. Det innebär att flyg kan vara uppbokat, de trendiga hotellen har garanterat lapp på luckan om du är sent ute, och du lär få trängas om du vill besöka rätt barer och restauranger.

En oemotståndlig fördel är givetvis att du stöter på gott om intressanta människor som besöker staden under samma tid som du. Dessutom har Paris vanan inne när det kommer till att svälja stora folkmassor, så trängseln överlag är knappast värre än vanligt.

När man följer modeveckan på avstånd kan det verka som en enda lång visning på catwalken, men själva visningarna är faktiskt en förhållandevis liten del av modeveckan. Visst är det där de största framträdandena sker – och att sitta på första parkett när en känd designer visar upp sina nya kreationer för första gången är en stor upplevelse – men hela veckan är full av spännande hållpunkter där modehusen visar upp nya kollektioner, bjuder på gratisprover, interagerar med kunder och mycket mer.

Modebranschen är indelad i säsonger som följer ett schema om fyra modeveckor. Den börjar i New York, går vidare till London, fortsätter i Milano för att avsluta i Paris. På flera sätt är därför Paris den allra viktigaste veckan, där den sätter punkt för modesäsongen med en veritabel grand finale. Om du bara ska besöka en modevecka är alltså Paris ett bra val. Hit kommer inte bara de största modehusen, utan också de lite smalare som koncentrerar sina resurser på en enda vecka.

När du besöker modeveckan kan du försöka få backstage-pass genom att ta kontakt direkt med modehuset. Det går oftare lättare om du har några kontakter i branschen, men det är alltid värt ett försök. Ofta finns det gratisbiljetter till hands för den som har ett genuint modeintresse och vill följa veckan på nära håll. Uppvisningarna sker till största delen i Carrousel du Louvre, en galleria som byggts under jord, där det sker en totalförvandling under veckorna innan modeveckan startar. Där byggs sedan catwalks och showrooms som låter modehusen visa upp vad de har att bjuda på inför den stundande säsongen.

Efter att ha tittat på visningarna – oavsett om du gör det live eller på en tv-skärm – lär du ha fått mycket inspiration för att sedan bege dig ut på gatorna och shoppa själv. De allra flesta modehusen som finns representerade på modeveckan har egna varuhus i Paris, så du borde inte ha några problem att hitta det du letar efter, såvida kollektionen har släppts vill säga.

av Lyxweekend redaktionen den 30 oktober, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.