När framgången inte är framgång

3

Hur mäter vi egentligen framgång i vårt västerländska samhälle? Jo, ofta i flest och mest av allting. Många hästkrafter i bilen, många kvadrameter boyta, många vänner på Facebook och många likes på en Instagram-uppdatering…då är vi framgångsrika. Och inte att förglömma, många glassiga jobbuppdrag, för på jobbet är det detsamma. Flest och mest av allting. Vi lever i en värld där excel-arken styr och där all framgång mäts i pengar. Hela vårt västerländska samhälle styrs av dessa värderingar. Men är det framgång vi ser? Eller är det bara så att det är en illusion av framgång? Att den bild av lycka som vi visar upp i de sociala medierna med magiska kvällar med rosévinsglaset i solljuset, våra fantastiska och kärleksfulla partners, våra fantastiska barn, fantastiska vänner och fantastiska liv, bara är en bild av den värld som vi önskar att vi skulle leva i?

Tänk om det är så enkelt att vi helt enkelt glömt bort att värdesätta det vi har just nu och i jakten på något nytt går vi omkring och tror att det alltid finns något som är bättre? Vi lämnar partners. Vi lämnar jobb. Vi söker nya upplevelser hela tiden.

Vi jagar, fast vi istället för att jaga kanske skulle stanna upp och vårda det vi har. För mitt i den här självförverkligande eran som vi lever i så finns det mycket som pekar på att vi inte mår så bra. Vi sover sämre. Vi andas sämre. Vi skrattar mycket mindre än tidigare generationer. Vi har mindre sex. Vi gör mindre av allt som gör att vi mår bra. Och även om vi, trots att vi lever mitt i en alltmer medveten hälsoboom, så äter faktiskt merparten sämre också. Alla de grundläggande saker som gör att vi mår bra gör vi mindre av.

Är detta då framgång? Att vi glömt bort de grundläggande behoven? Jag tror inte det! Det är dags att börja se på framgång och lycka på ett nytt sätt. Ett sätt där vi glömmer bort ”flest och mest”. Ett sätt där vi känner att riktig lycka här och nu är viktigare än att kommunicera ut till omvärlden att vi är lyckliga, genom en juste Instagram-bild eller en Facebook-uppdatering för att berätta för alla om vårt lyckliga liv. Det är kanske dags att känna efter istället, lyssna på sig själv och kunna glädjas åt de små lyckostunderna i livet istället för att jaga illusionen om den stora lyckan som ska komma sedan och förändra vårt liv. För med många små glädjestunder blir det till slut något riktigt stort.

Tänk på att det är en stor skillnad på att vara lyckad i andras ögon och i att känna sig lycklig själv. Det är dags att ifrågasätta vår västerländska definition på vad framgång är. För det finns bara en enda person som vet vad framgång är. Och det är DU. Det är bara en person som vet vad din lycka är och det är också DU. Låt ingen annan bestämma vad du ska göra eller vad du ska känna.

Bestäm själv. Bestäm ditt liv. Definiera vad som är din framgång. Och när du gör det så är jag säker på att du kan känna lycka på riktigt, tillsammans med de andra som är viktiga för dig i ditt liv. Det är också då du nått framgång. DIN framgång.

Foto: Knut Koivisto

av Lyxweekend redaktionen den 8 maj, 2015

Om skribenten

Göran Adlén är trendspanare, författare, varumärkeskonsult och en av landets mest efterfrågade talare. Nu senast omtalad för utmärkelserna som Årets Föreläsare och vinnare av Narrenpriset. Göran är aktiv konsult i varumärkesresor och har under åren drivit flertalet affärsutvecklingsprojekt och förändringsprocesser i Sverige och utomlands.

3 kommentarer

  1. Jo, det är precis så jag levt mitt liv. Men när ens partner å så småningom ens egna vuxna barn har en annan åsikt så blir det svårt. Det blir skilsmässa å 2 av 3 barn tar pappans parti. Mao man blir en fattig “lus”. Men till slut kommer det en NY möjlighet å man får en ny chans . . . Kom å va med på min nya fantastiska ekonomiska resa på tisdag kl 20 eller kontakta mig å få “länken” t webinariet.

  2. Åsa Magnusson on

    Ja vad ska man säga…… Detta storstadsfenomen.. Vi som valt bort ytligeten, och kämpar för att få leva i takt med oss själva, förvånas inte särskilt av dina insikter. Men eftersom du sprider din insikt här, kommer du säkert få många likes.