Raw food – skönhet som kommer inifrån

0

Att raw food-trenden har kommit till Sverige är ett faktum vid det här laget. Det finns många fördelar med att äta en diet som består av fräsch råkost. Klarare hy, friskare hår, mer energi och viktminskning är bara några av dem. Låt din vardagsmeny inspireras av all den krispiga lyx som naturen har att erbjuda.

Speciellt framtagna råsaftcentrifuger för att pressa juicer, torkugnar för att bevara näringsämnen, och grönsaksvarvar för att göra pasta och strimlade grönsaker.

I grunJordgubbar ingår i raw foodden är principen med raw food ganska enkel. Maten ska vid tillagning inte hettas upp så att temperaturen överstiger 42-45 grader. På så sätt kan råvarorna behålla en större del av sin näring än om de hade stekts eller kokats på konventionellt vis. Genom forskning har man konstaterat att mat som hettas upp förlorar en stor del av sin näringshalt då många vitaminer är värmekänsliga.

Byt ut köksredskapen

Uppkomsten av råkost kan spåras ända till 1930-talet då britten Norman Walker uppfann råsaftcentrifugen. Han förespråkade vikten av att dricka grönsaks- och fruktjuicer dagligen för att få en bra hälsa. Enligt honom var all kokt mat dött och därmed ohälsosamt. Walker levde verkligen som han lärde och verkar ha dragit nytta av denna diet då han levde tills han var 99 år.

Kastruller och stekpannor hör inte hemma i en raw food-anhängares kök, som du säkert redan räknat ut. Istället används speciellt framtagna råsaftcentrifuger för att pressa juicer, torkugnar för att bevara näringsämnen, och grönsaksvarvar för att göra pasta och strimlade grönsaker. Råvarorna utgörs huvudsakligen av färska grönsaker, frukter, bär, örter, nötter, frön och groddar. De flesta tenderar att äta en veganinspirerad diet och utesluter helt och hållet Rawfood Pressa juicegluten, mejeriprodukter, socker och kött ur sin kost. På så sätt tar kroppen lättare upp mer mineraler, vitaminer och enzymer då maten inte behöver bearbetas lika mycket.

Många kändisar har också upptäckt fördelen med raw food. Speciellt kändisar med viss hälsoprofil, som Madonna och Sting, har öst lovord över den trendiga dieten. Madonnas absoluta favoriträtt ska vara Toro Tartar, rå tonfisk toppad med Ostreta-kaviar, som serveras på den exklusiva japanska restaurangen Nobu i New York.

Men sötsakerna då?

Du behöver inte oroa dig. Det finns både nyttiga och lyxiga bakverk även för dig som har en smak för det söta i livet. Numera har många kockar tagit sig an råkost i sin repertoar och flera caféer erbjuder chokladbollar och blåbärsbollar i råkostversion med exklusiv kakao, chiafrön, mandlar och dadlar i ingrediensförteckningen.

Kocken Josefine Jäger beskrivs ofta som kocken som har lärt Sverige att äta hälsosamt. Hon har specialiserat sig på växtbaserad mat och gav för ett tag sedan ut boken ”Hello green – ett äventyr i växtriket”. Hennes intresse för råkost väcktes under en resa till London för ungefär tio år sedan då hon för första gången fick smaka på raw food-konceptet på en restaurang. Nu vill hon inspirera andra kockar till att skapa grönare menyer.

Sötsaker för Raw food För dig som är nybörjare kan det vara en bra idé att börja med att byta ut några ingredienser i taget i din vanliga diet. Du kan till exempel öka mängden av färska grönsaker i relation till varm mat under måltiderna. Eller varför inte byta ut vardagens stressiga frukostar mot härligt lyxiga juicer, fullproppade med vitaminer? Du kan också börja med att äta ångade eller lätt kokta grönsaker för att sedan successivt gå över till raw food helt och hållet. Att göra allt på en gång kan vara en omställning för matsmältningssystemet, speciellt om du börjar direkt med torkad föda som kan vara en utmaning för magen. På sikt kan du se fram emot ett friskare liv och en stark och hälsosam kropp när du låter dig inspireras av raw food. Varför inte börja förbereda sig inför strandsäsongen 2015 redan nu?

av Lyxweekend redaktionen den 6 februari, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.