Så blir du en bättre kollega

0

Den största delen av vår vakna tid spenderas på arbetet under många år av livet. Det kan vara en relativt angenäm upplevelse eller ett rent helvete, beroende på arbetsuppgifter, arbetsmiljö och framför allt kollegor.

Det är lätt att vara kritisk och skylla oegentligheter på andra. Men har du någon gång stannat upp och tänkt över hur du själv är att ha som kollega? Här följer några enkla tips som gör dig till en bättre kollega och därmed förbättrar dina arbetsförhållanden och den totala upplevelsen på arbetsplatsen.

Var positiv

TeamworkFör det första är det otroligt viktigt att undvika att gnälla. Det brukar vara lätt att hitta fel, men försök behålla en positiv inställning och fokusera alltid på att hitta lösningar på problemen. Var alltid trevlig och hälsa alltid på kollegor och chefer. Ta ansvar för och utför de uppgifter som du tagit på dig. Det är också oerhört viktigt att tydligt lyfta fram andras insatser och inte ta åt sig äran för andras arbete. Beröm dina kollegor och lyssna på andras råd och åsikter. Leverera alltid dina uppgifter i god tid, gärna före utsatt deadline. Detta underlättar för den som skall ta över efter dig och etablerar din status som en pålitlig kollega.

Visa respekt

Det är också av största vikt att uppföra sig respektfullt på en arbetsplats. Tala inte för högt, fråga om lov innan du lånar saker, knacka innan du besöker någons kontor och knyck absolut inte någon annans mat från lunchkylen. För allas trevnad måste man även tänka på sin personliga hygien. Det är lika oacceptabelt att vara smutsig, ovårdad och lukta illa som att använda alldeles för mycket parfym. Försök helt enkelt lägga dig på en neutral och genomsnittlig nivå för att undvika att orsaka onödig irritation. Kanske det viktigaste av allt: stanna hemma när du är sjuk. Att riskera att smitta andra bara för att själv framstå som uppoffrande och lojal är aldrig speciellt populärt bland kollegorna.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att det är relativt enkelt att förbättra sin egen och kollegornas arbetsmiljö. I grund och botten handlar det om vanlig hyfs och ren artighet. Se till att alltid vara trevlig, uppmärksam, respektfull och tydlig så kommer din arbetsdag snart att vara en mycket angenämare upplevelse.

av Lyxweekend redaktionen den 17 juni, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.