Segla i Karibien

1

Vem har inte drömt om en segelsemester i det Karibiska havet? Tänk att segla i kristallklart vatten och passera vita, till synes orörda stränder med kokospalmer och spännande snorkla-i-karibienvegetation. Drömmen går faktiskt att förverkliga även om du inte är en van seglare. Också en nybörjare kan chartra en båt komplett med besättning och tillbringa några underbara dagar i detta paradis.

En seglats mellan nationer

Karibien och Västindien är olika namn för samma plats. Dessa öar skapar tillsammans en gräns av fläckvis landmassa mellan Atlanten och det Karibiska havet. Ökedjan består av flera nationer och sträcker sig ända från Floridas kust till Venezuela. Att segla i Karibien är en upplevelse som inte går att jämföra med andra. En del öar här är vulkaniska och har därför en spännande, ebenholtssvart sand men de allra flesta stränder här består av precis sådan vit sand som du föreställt dig. Varje område har sin speciella historia från tiden då kolonialmakterna Frankrike, Spanien, England och Holland slogs om öarna. Även Sverige försökte etablera sig under åren 1784-1878 då ön St Barthélemy var svensk koloni. Ön skulle då egentligen ha kallats Gustavia, efter kung Gustav III som förhandlade till sig ön av Frankrike. Där finns fortfarande spår över att den har varit en svensk koloni. Gatorna har till exempel namn som Drottninggatan och Kungsgatan. Hamnen är full av vackra lyxyachter från hela världen och det finns massor av märkesbutiker på shoppinggatorna.

De karibiska öarna är ett paradis på jorden. Segla runt några dagar i den underbara miljön, njut av lokala delikatesser som sjöborre och hummer till lunch och simma runt med delfinerna innan du tar seglatsen till nästa hamn eller strand.

Chartra en båt

För dig som har sjö- och båtvana, samt en utbildning som motsvarar skepparexamen, är det inga problem att hyra en båt. Men skulle du inte ha det så kan du enkelt chartra en båt med skeppare och besättning, vilket är väldigt tryggt och bekvämt. Du kan till och med hitta hemsidor till olika svenska skeppare på nätet och boka in en seglingsrutt med dem. Chartra en båt

Chartrar du din båt via PoseidonTravel kan du även hyra en kock som ordnar med maten ombord, så att du och ditt sällskap kan koppla av och bara njuta av er seglats och allt vad den har att erbjuda. Storlek på båten väljer du själv. Är ni ett större sällskap kan en Katamaran vara passande, allt fler människor inser fördelarna med Katamaran framför en vanlig segelbåt då den kan vara mer komfortabel att segla med om man inte är ute efter själva sporten med segling. Det är också enklare att lägga till med en Katamaran.

Var skall ni lägga till?

Det berömda amerikanska seglingsmagasinet SAIL utsåg den karibiska ögruppen Grenadinerna till det allra vackraste seglingsområdet i hela världen. Grenadinerna är en otroligt vacker ögrupp bland de södra Små Antillerna i Karibiska havet. Den norra delen av ögruppen tillhör Saint Vincent och den södra tillhör Grenada.

Antigua är en mycket vacker plats som ligger i mitten av Leeward Islands. Antigua är den största av öarna i ö-gruppen och har 365 stränder, en för varje dag på året. St. Martin är Njut i Karibienockså en knutpunkt i sin del av den västindiska arkipelagen och har stor flygplats och mycket bra förbindelser till omgivande öar. St. Martin kan utgöra ett bra delmål på seglatsen om ni har ungdomar ombord som lätt tröttnar på sjölivet.

När du chartrar en båt med besättning kan du själv fokusera på att njuta av seglatsen och ta dagen som den kommer. Destinationer och seglatsens längd väljer du själv, men lyssna gärna på skepparens rekommendationer beträffande farvatten för att undvika otrevligt väder och andra tråkigheter på resan. Trevlig segling!

av Lyxweekend redaktionen den 6 mars, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

1 kommentar

  1. Mycket trevlig artikel, det här skulle verkligen vara en drömresa! Mycket härlig läsning här på hemsidan.