Ta hand om din hud

0

Hudkrämer har en given plats i badrumsskåpet, men det kan vara svårt att hitta rätt produkt för just dina behov. Därför kan det vara bra att jämföra hudkrämerna, se vilka effekter de utlovar – och ta reda på vilken som faktiskt ger bäst resultat.

Allt som kommer i kontakt med din hy kan ge upphov till en allergisk reaktion, allt fler konsumenter ställer idag högre krav på att krämerna ska vara fria från tillsatser. I Sverige använde vi oss länge av en “det som inte syns skadar oss inte”-mentalitet när det gällde hudvård, vilken dock har bytts ut mot en betydligt modernare syn på hudkrämer och dess påverkan. I kombination med efterforskningar och nya riktlinjer från EU har medvetenheten ökat och sett till att vi numera är betydligt mer försiktiga när det kommer till att smörja in oss med okända substanser. Ännu finns det ingen global lagstiftning kring krämer och kosmetika, men det är under utredning. Däremot finns det självklart lagar och regler kring förbjudna ämnen i varje land som företagen måste följa.

Ekologiska krämer

Din hudDe ekologiska krämerna har fått ett uppsving, och en positiv bieffekt är att de har blivit betydligt mer exklusiva. För bara ett tiotal år sedan var ekologisk hudkräm lika med en trist förpackning med en lika tråkig kräm. I dag riktar sig många ekologiska krämer till kunder med god ekonomi, vilket givetvis har påverkat marknaden i en positiv riktning. Skönhetsföretag som vill hänga med i utvecklingen har hakat på trenden, vilket har lett till ett bredare utbud på marknaden för konsumenterna.

Hudkrämer är big business i dag, och företag lägger miljarder på marknadsföring och reklam av just sina krämer. De mest exklusiva krämerna hittar du dock inte hos L’Oreal eller hos H&M:s egna budgetserie. Istället är det ofta på mindre orter som de verkligt kvalitativa hudkrämerna skapas. Ett exempel på det är Lilla Brukets tvålfabrik som ligger i Varberg. Det är knappast ett namn som klingar välbekant internationellt, men när Expressen rangordnade ekologiska hudkrämer var det som L:a Brukets bodylotion som fick full pott. L:a Bruket hittar du i välsorterade kosmetikabutiker, NK har till exempel märket i sitt sortiment.

Exklusiva handtillverkade hudkrämer

Ett internationellt märke som förknippas med exklusiva handtillverkade hudkrämer är Mitchell and Peach. Förpackningen känns genomarbetad och lyxig, och deras bodylotion är härligt len och återfuktande. Det här är för dig som är ute efter naturlig, brittisk lyx som andas omtanke och kvalitet.

Vissa av oss föredrar krämer med starkare dofter medan andra är allergiska mot många dofttillsatser. Det är mest en smaksak, men du bör vara medveten om att starkt parfymerade hudkrämer kan innehålla ämnen som förr eller senare kan utlösa allergireaktioner hos antingen dig själv eller andra. När det kommer till billigare hudkrämer tillsätter ofta starka parfymer för att dölja kvalitetsbrister i produkten, då är en stark doft en varningsklocka. Många ekologiska hudkrämer är därför oparfymerade eller använder sig av helt naturliga doftämnen.

Att köpa en ekologisk hudkräm från ett etablerat märke räcker ofta långt om du vill försäkra dig om hög kvalitet, men du bör ändå läsa på innehållsförteckningen för att se om krämen håller måttet. Paraben är till exempel ett ämne som används som konserveringsmedel i vissa krämer. Det har visat sig framkalla allergiska reaktioner när det kommer i kontakt med känslig hud, så för att undvika onödiga risker gör du bäst i att köpa krämer utan parabener som tillsats. Företag är skyldiga att redovisa alla tillsatser som kan utgöra en hälsofara för konsumenten, så med en snabb titt på baksidan på förpackningen kan du undvika de värsta syntetiska ingredienserna.

av Lyxweekend redaktionen den 30 oktober, 2014

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

Comments are closed.