Testa på det senaste – AntiGravity Yoga

6

Vi har i en tidigare artikel skrivit om yoga och den positiva inverkan den har på både kropp och själ. Yogan utvecklas konstant och en unik träningsform som vuxit fram på senare tid är AntiGravity yoga. AntiGravity yoga är perfekt för dig som genom en elegant och innovativ träningsform vill förbättra din figur. AntiGravity yoga utlovar både en slankare och smidigare kropp.

AntiGravity utvecklades av yogafantasten och gymnasten Christopher Harrison i USA, som även är en av grundarna till Cirque de Soleil. Han startade företaget Anti Gravity Fitness and Entertainment i början av 90-talet och verksamheten har bara växt sedan dess. Numera finns det hundratals certifierade instruktörer jorden runt.

Många Hollywood-kändisar har upptäckt denna exklusiva och roliga träningsform, Gwyneth Paltrow har till och med sagt att AntiGravity yoga är hemligheten bakom hennes hälsa och slanka figur.

Träningspass ovan mark

AntiGravity är en blandning av flera olika träningsformer; traditionell yoga, pilates, luftakrobatik, gymnastik och styrketräning. Det kan låta avancerat, men fördelen är att du inte behöver Tjej gör AntiGravity yoga i studiovara vältränad eller ens ha några förkunskaper för att kunna delta i ett pass. Dessutom anses denna typ av yoga ofta vara ett bra komplement till andra träningsformer och sporter som fokuserar mer på styrka.

Under ett pass går du oftast igenom en kombination av stretchövningar, styrkeövningar, balansövningar och meditation. Här kommer dock kruxet: de flesta övningar utförs i en slags hammock som hänger från taket. Det kan vara lite obehagligt att hänga upp och ner, men då ska du komma ihåg att hammocken kan hålla upp en vikt på upp till 500 kilo.

I Stockholm öppnades landets första AntiGravity-studio, Yogaire, under hösten 2013, och nu finns det även kurser hos SATS. Yogaire ägs av Jessica Svensson som dessutom är den första instruktören i både AntiGravity och BarreConcept (en blandning av balett och pilates) i Sverige. Klasserna är små, 12-15 personer som mest då man vill att deltagarna ska få ut så mycket som möjligt av träningen, och samtliga deltagare måste vara över 16 år.

AntiGravity yoga rekommenderas dock inte för gravida kvinnor och om du nyligen haft en ögonoperation eller lider av svindel får du prata med din läkare innan du bestämmer dig för att delta i ett pass.

En känsla av frihet – jobba med gravitationen

Övningarna är relativt lätta att ta sig an och anpassas efter dina förutsättningar som deltagare. Med hjälp av instruktören kommer du att så småningom känna dig tillräckligt trygg och uppleva den härliga frihetskänslan som träning ovan mark kan innebära. Man gör AntiGravity yoga utomhus Hammocken gör det faktiskt också lättare för dig att utföra många avancerade yogaposer som i vanliga fall är svåra att få till på golvet. Den hjälper till att stödja dig i de olika positionerna och därmed blir det också lättare för dig att justera de fel du gör.

Vanlig träning som utförs på mark eller golv belastar och sliter ofta på våra leder och diskar. Dessutom så drar gravitationen kroppen nedåt, vilket leder till att ryggraden trycks ihop. Med vanlig yoga så minskas trycket genom att ryggen sträcks ut, och i AntiGravity yoga så blir det ännu bättre resultat när kroppen ligger i en hammock. Här jobbar man med gravitationen och inte mot den och låter helt enkelt tyngdkraften stå för större delen av jobbet. När övningarna utförs i luften på det här sättet minskar belastningen på ryggkotorna. Många utövare har till och med upplevt att deras kroniska ryggsmärtor försvunnit efter några pass.

Om du är sugen på att kombinera denna yogaform med en resa så kanske någon av de lyxiga yoga retreaten i en tidigare artikel erbjuder just detta.

av Lyxweekend redaktionen den 23 februari, 2015

Om skribenten

Vi är redaktionen på Lyxweekend, ett glatt gäng som sprudlar för allt inom mode, resor, livsnjutning som hälsa och träning. Vi välkomnar dig med öppna armar till vår community och hoppas våra artiklar gör din weekend och vardag en aning mer.. lyxig.

6 kommentarer

 1. Detta verkar onekligen rätt kul att prova på, är det någon som kan tipsa om fler platser i landet där man kan prova Gravity yoga?

 2. Redaktionen on

  Hej Thomas,
  Det tycker vi absolut du ska göra, det finns på en rad platser som till exempel Göteborg och Malmö så klart. Speciellt SATS som omnämns har Antigravity yoga på flertalet platser. Leta runt, återkoppla hur du upplevde Antigravity yogan.
  /Redaktionen

   • Hej Anni,
    Vi hade tidigare uppfattning om att antigravity yoga skulle med tiden tas in hos SATS på flertalet platser men fallet verkar tyvärr vara att Antigravity yogan har blivit väldigt Stockholm-centrerat i dagsläget. Vi hoppas självklart att det ska bli ändring på det. /Redaktionen